Expertii Organizatiei Natiunilro Unite (ONU) au cerut miercuri guvernului francez sa se asigure ca desfiintarea taberelor de tigani sunt conforme cu standardele europene si internationale in domeniul drepturilor omului cu privire la non-discriminare.

"Evacuarile continua si ameninta ca familiie in cauza sa ajunga in situatii de vulnerabilitate", in conformitate cu raportorii speciali pentru minoritati, migrantie, locuinte si a rasismi.

"Evacuarile fortate nu sunt o alternativa adecvata, trebuie gasite solutii alternative in concordanta cu standardele drepturilor omului", a spus Raquel Rolnik, raportor special privind dreptul la locuinta. "Masurile restrictive de protectie, inclusiv furnizarea de alternative pentru locuinte decente, trebuie sa fie puse in aplicare", a precizat acesta.

In luna august, mai multe evacuari si expulzari au avut loc, in special in orasele: Lille (nord), Lyon (centru) si Paris. Expertii ONU au subliniat faptul ca actiunile intreprinse au fost similare celor din august 2010 si au starnit critici pe scara larga la nivel international si european.

"Aceste informatii sunt ingrijoratoare, mai ales pentru ca nu este prima data cand in Franta au loc expulzari colective ale romilor", a spus Izsak Rita, expert independent privind minoritatile.

"Romii sunt cetateni ai Uniunii Europene, si minoritatea cea mai marginalizata din Europa. Din pacate, aceste acte arata ca romii nu beneficiaza intotdeauna de aceeasi libertate de miscare si continua sa sufere tratamente discriminatorii", adauga oficialul.