Presedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara, este audiat, miercuri, la DNA Cluj, intr-un dosar legat de referendumul din 29 iulie, el spunand ca a fost chemat la de procurori in calitate de martor, anunta Mediafax. Marius Nicoara a ajuns la sediul DNA Cluj in jurul orei 10:00, fara sa fie insotit de avocat, si a spus ca va fi audiat in calitate de martor.

"Am fost citat in calitate de martor pentru data de 21 august, dar acum au reusit sa vin pentru ca am fost plecat in concediu. M-am intors, m-am dus la Bucuresti ca sa facem cvorum in Parlament, ca sa se citeasca decizia CC. Am venit fara avocat pentru ca am constiinta curata, si PNL are constiinta curata. Din punctul nostru de vedere, este un dosar politic si acest lucru se va demonstra pana la urma. Imi fac datoria de cetatean de a veni in fata procurorilor, de a raspunde la intrebari, de a spune ceea ce este de spus si de a clarifica odata acest subiect", a declarat Marius Nicoara.

Tot miercuri este audiat la DNA Cluj si consilierul local Steluta Cataniciu, seful de campanie al PNL Cluj pe perioada referendumului.

Pe 20 august a fost audiat la DNA Cluj si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, vicepresedinte al PNL Cluj, declarand ca a fost audiat in calitate de martor in dosarul legat de referendum.

  • Presedintele PNL Alba si fiul vitreg al ministrului Apararii, urmariti penal de DNA Cluj

Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, si Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, sunt urmariti penal de catre DNA Cluj, alaturi de alte patru persoane, pentru infractiuni in legatura cu legea referendumului, a informat DNA. Potrivit unui comunicat de presa transmis de DNA la jumatatea lunii august, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au inceput urmarirea penala fata de Teodor Atanasiu - deputat, presedinte al organizatiei judetene PNL Alba -, pentru folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase de natura electorala partidului politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, este urmarit penal pentru trafic de influenta, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Totodata, s-a inceput urmarirea penala fata de Bogdan Cristian Magurean, reprezentant al unei societati comerciale de paza si protectie pentru cumparare de influenta, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In acest dosar sunt cercetati si Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus si Nicusor Stefan Hanzi,pentru complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii afirma ca exista indicii ca in cursul lunii iulie Teodor Atanasiu, alaturi de Dumitru Samson, a initiat o actiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania si Banat la referendumul din 29 iulie, prin sensibilizarea acestuia cu recompense in bani si alte foloase materiale.

"Concret, s-a stabilit ca, in cursul diminetii de 29 iulie 2012, in intelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul invinuitului Bogdan Cristian Magurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relatii in diverse clanuri interlope) pentru ca, in schimbul unor sume de bani, sa actioneze in ziua referendumului pe doua paliere: pe de o parte sa mobilizeze alegatorii sa se deplaseze la vot (in special persoane cu un nivel scazut de educatie), iar, pe de alta parte, sa pregateasca in toate marile localitati de pe raza judetelor Alba, Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Arad, Timis grupuri de interlopi care sa fie pregatiti sa intervina, la nevoie, in locatiile unde se solicita sprijin. Magurean Bogdan a actionat in sensul celor stabilite, in conditiile in care i s-a pus la dispozitie un spatiu din sediul organizatiei PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus in legatura cu mai multi lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul in acelasi scop. Magurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votantii de pe raza acestor judete, carora le-a transmis promisiunile facute de invinuitul Samson Dumitru, constand in bani si alte foloase materiale", se arata in comunicatul DNA.

Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost indeplinite la sfarsitul zilei de 29 iulie 2012 si in zilele urmatoare, banii fiind transmisi lui Magurean de Samson, iar, pe de alta parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o suma de bani invinuitului Gheorghe Grosu.

De asemenea, s-a stabilit ca, in schimbul sprijinului acordat, invinuitul Samson i-a promis lui Magurean ca va utiliza influenta de care se bucura la nivelul ministerelor si ii va influenta pe functionari sa acorde contracte firmei de paza si protectie reprezentate de Magurean.

Presedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara, declara, in 17 august, ca Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apararii, a fost trimis de conducerea centrala a PNL sa supravegheze si sa raspunda de referendum si a monitorizat prezenta la vot in judet.

"Dumitru Samson a fost trimis de la Bucuresti, de conducerea centrala a PNL, sa supravegheze si sa raspunda de referendumul de la Cluj si era firesc sa il primim in sediu si sa ii asiguram toata logistica necesara pentru a supraveghea tot ceea ce se intampla pe teritoriul judetului Cluj in ziua votului. Nu am stiut nimic de bani, de cumpararea de voturi, si nu cred ca s-a petrecut acest lucru. Domnul Samson a fost la Cluj, a fost in sediul PNL, si ne-a intrebat cum se misca lumea, ne-a indemnat sa mergem sa mobilizam liberalii nostri sa mearga la vot si pe cunostintele lor. Este un lucru firesc, tot timpul a monitorizat procentele de prezenta la vot in Cluj-Napoca si in judet. Stiu ca a venit pe la amiaza, in ziua referendumului, dar am vorbit foarte putin cu dansul pentru ca am fost plecat mai mult pe teren. In sediul PNL erau mai multi colegi ai dansului, dar nu i-am legitimat, pentru ca nu se face asa ceva, nu le-am cerut carnetul de partid", declara, corespondentului MEDIAFAX, Marius Nicoara.

Presedintele PNL Cluj afirma ca un sediu de partid este un loc public, un loc destinat atragerii tuturor cetatenilor, "de la cel mai sarac, la cel mai bogat, de la cel mai sarac spiritual la cel mai bogat spiritual, rolul unui partid fiind de a atrage cetatenii si voturile lor, si nu facem niciun fel de discriminare", si de aceea nu au fost legitimati cei care l-au insotit pe Dumitru Samson.