Avionul militar care s-a prabusit, joi, la Craiova s-a lovit de un stalp din beton inainte de impactul cu solul, dupa un minut de la decolare, iar comandorul Mihail-Relu Ioana s-a catapultat cu una sau doua secunde inainte de izbirea aeronavei de stalp, potrivit datelor preliminare ale anchetei.

Prim-procurorul adjunct de la Parchetul Militar Timisoara Catalin Pitu a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca din primele cercetari de la fata locului a reiesit ca aeronava IAR 99 Soim, prabusita, joi, la Craiova, s-a lovit de un stalp din beton inainte de impactul cu solul.

"Avionul s-a lovit de un stalp din beton, inainte de impactul cu solul, dupa un minut de la decolare. A pierdut din inaltime din cauze inca necunoscute, vom stabili acest lucru ulterior. Comandorul Mihai Relu-Ioana s-a catapultat cu una sau doua secunde inainte de impactul cu stalpul. Urmeaza sa il audiem pe copilot cand acesta va fi apt sa discute cu anchetatorii", a declarat Catalin Pitu.

Potrivit sursei citate, cutia neagra si bucati din avion au fost preluate de anchetatori si duse la Bucuresti pentru expertiza, iar primele concluzii ale anchetei ar putea dura pana la trei saptamani.

"Ancheta noastra presupune colectarea concluziilor tehnice in urma citirii datelor de catre anchetatorii care expertizeaza cutia neagra a avionului. Apoi urmeaza audierea martorilor si a pilotului supravietuitor. Preconizam sa avem primele concluzii peste doua sau trei saptamani", a afirmat Pitu.

Comandorul Aurelian Cojocaru

Comandorul Aurelian Cojocaru

Foto: MApN

Intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale se arata ca vineri, de la ora 8.00, prin ordin al ministrului Corneliu Dobritoiu, in toate unitatile militare din tara si din teatrele de operatii, au fost organizate ceremonii militare si religioase in semn de recunostinta si deplin respect pentru comandorul Aurelian Cojocaru, care si-a pierdut viata in accidentul aviatic de la Craiova.

La ceremonia de comemorare organizata la sediul Ministerului Apararii Nationale au participat ministrul Corneliu Dobritoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban si Floarea Serban, seful Statului Major General, generalul-locotenent Stefan Danila si personalul militar si civil din structurile centrale ale institutiei.

Dupa intonarea imnului, s-a pastrat un moment de reculegere in memoria militarului care si-a pierdut viata si s-a oficiat serviciul religios.

Un avion IAR 99 Soim, cu dubla comanda, s-a prabusit, joi, in jurul orei 10.30, in zona Aeroportului Craiova. Aeronava apartine Centrului de Cercetari si Incercari in Zbor Craiova, iar accidentul s-a produs la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pista.

In urma impactului, pilotul si-a pierdut viata, in timp ce instructorul aflat la bord a fost ranit si preluat de un echipaj SMURD, fiind transportat la Spitalul Judetean de Urgenta in Craiova. Ulterior, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC), fiind internat in Clinica Anestezie Terapie Intensiva si urmand sa fie operat.

Pilotul mort in accidentul aviatic de la Craiova este comandorul Aurelian Cojocaru, iar ranitul este comandorul Mihail-Relu Ioana.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apararii Nationale, comandorul Cojocaru era seful Sectiei piloti incercare, navigatie si meteorologie si avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronava. El avea 48 de ani, era casatorit si avea un copil.

Locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana are 35 de ani, este instructor si pilot de incercare si are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronava. El este casatorit si are un copil.

In momentul impactului, avionul, care executa un zbor de antrenament, a luat foc, fiind distrus complet.

In urma accidentului aviatic acest tip de aeronava a fost oprit de la zbor, conform procedurilor, pana la obtinerea unor date preliminare care sa elucideze cauzele producerii accidentului.

Ancheta in acest caz este facuta de Parchetul Militar Timisoara, un procuror mergand la Craiova pentru cercetari la fata locului, potrivit Ministerului Public.

De asemenea, o comisie a Ministerului Apararii Nationale cerceteaza imprejurarile producerii accidentului aviatic.

Primii martori care au ajuns la locul accidentului aviatic petrecut, joi, la Craiova, sustineau ca avionul era in flacari inca de cand se afla in aer, iar copilotul nu s-a catapultat, adaugand ca cei doi ocupanti ai aparatului de zbor au mai incercat dimineata de inca doua ori sa-l ridice de la sol.