Primul-ministru Victor Ponta a anuntat, la Romania TV, ca returnarea banilor perceputi ilegal de catre guvernul Boc de la pensionari drept contributii de asigurari sociale va aduce un plus la pensie, pana in septembrie 2013, in medie de 80-90 de lei. Sporul de venit ar proveni pe jumatate din faptul ca CAS-ul nu mai este perceput, iar jumatate din returnarea sumelor percepute ilegal.

"Fiecare pensionar va primi la pensie, in transe egale cei 40 de lei, in medie, pe care Guvernul ii oprise din 2011 si li se restituie in aceeasi transa suma ce i-a fost luata ilegal. Daca adunati cei 40 de lei care nu i se mai iau cu cei 40 care i se dau, undeva intre 80 si 90 de lei fiecare dintre acessti pensionari primeste pana in septembrie", a declarat Victor Ponta.

Referitor la posibilitatea indexarii pensilor, premierul nu a exclus varianta, dar a conditionat-o de cresterea economiei: "Este foarte posibil daca reusim sa pastram trendul pozitiv pe care l-am avut in trimestrul II, cand doar 3-4 state din Uniunea Europeana au fost pe plus. Daca reusim sa mentinem trendul, sa stimulam economia si sa cream locuri de munca, vom imparti mai mult pentru ca vom avea mai mult"

Premierul Victor Ponta declarat intr-o interventie telefonica la RTV, ca este posibila schimbarea, de la 1 octombrie, a conducerii Parchetului General, mandatul Laurei Codruta Kovesi expirand la acea data, relateaza Agerpres.

"Una dintre cele mai evidente minciuni folosite de presedintele Basescu si de PDL a fost cand au spus l-am suspendat pe Traian Basescu ca sa ii schimbam pe cei doi sefi. Iata ca nu i-am schimbat desi domnul Antonescu a fost si este la Cotroceni. In cazul domnului Morar, mandatul i-a expirat demult. Trebuie numita o alta persoana la DNA. (...) Sa nu credem acum ca daca nu este domnul Morar, nu mai exista nici un procuror in Romania. Mai exista, chiar foarte multi. Nu este chiar de neinlocuit. (...) In cazul doamnei Kovesi, acesteia ii expira mandatul in octombrie . Pana atunci nu se va face nicio schimbare. De la 1 octombrie trebuie numita o alta persoana, asa cum spune legea", a precizat acesta.

Victor Ponta a subliniat ca, potrivit intelegerilor cu Comisia Europeana, ministrul Justitiei va propune mai multe nume pentru conducerea Parchetului General si a Directiei Nationale Anticoruptie.

"Va fi vorba despre procurori si judecatori cu o reputatie ireprosabila, cu experienta, neimplicati in tot felul de probleme de imagine, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ii va audia pe toti, in mod absolut transparent, si va face o recomandare pentru unul dintre ei, dupa care, evident, presedintele Basescu trebuie sa ii numeasca in functie. (...) Nu cred ca doamna Pivniceru are timp in prima saptamana sa dea drumul la acea preselectie, dar sunt convins ca in luna septembrie se va putea intra pe procedurile legale", a mai precizat Ponta.