Procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat, joi, ca Parchetul instantei supreme a preluat dosarul tinerei japoneze ucise saptamana trecuta la scurt timp dupa sosirea pe Aeroportul Otopeni dar si alte cinci cauze, doua care vizeaza violuri urmate de moartea victimelor si trei care au ca obiect talharie fata de femei mai in varsta, in toate modul de operare parand a fi acelasi. Procurorul general a precizat ca, in baza urmelor biologice ridicate de la fata locului, s-au dispus expertize care vor confirma sau vor infirma daca toate aceste fapte sunt comise de acelasi autor, potrivit Mediafax.

Procurorul general a mai spus ca pentru doua dintre cauze exista confirmarea de la Institutul de Medicina Legala ca autorul este acelasi, toate indiciile ducand in acest moment catre tanarul suspectat ca a omorat-o pe japoneza, acesta fiind arestat preventiv.

"Ieri si azi (miercuri si joi, n.red.) s-au ridicat mai multe obiecte personale ale victimei, aparatul de fotografiat si telefonul personal, s-au dispus masuri in cauza, cum este expertiza ADN", a declarat Codruta Kovesi joi, la iesirea din sala de sedinte a Plenului CSM.

Potrivit procurorului general, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a preluat atat dosarul privind uciderea tinerei japoneze, cat si alte cinci cauze: "In total sunt sase cauze care au fost conexate. (...) Am preluat cinci cauze. Doua dintre aceste cauze au ca obiect violul urmat de moartea victimei, celelate trei cauze au ca obiect talharie fata de femei mai in varsta. Modul de operare, in prima faza, pare a fi acelasi. Acesta este motivul pentru care am dispus preluarea acestor cauze", a spus Kovesi, precizand ca cele cinci dosare au fost preluate de la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov si Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Intrebata daca ar fi existat posibilitatea de a-l aresta mai devreme pe principalul suspect in cazul uciderii japonezei, Codruta Kovesi a spus ca in momentul in care s-au facut cercetarile la fata locului, nu era identificat un suspect: "Existau urmele biologice lasate la fata locului, insa nu aveai termen de comparatie, pentru ca erau mai multi suspecti, erau mai multe variante de ancheta si dosarele erau inregistrate la unitati de parchet diferite".

Ea a mai spus ca in momentul in care s-a constatat modalitatea in care a fost savarsita fapta, s-au facut verificari, s-au preluat si celelalte dosare, anchetatorii au avut si cu ce sa compare urmele biologice gasite la fata locului, acesta fiind motivul pentru care dosarele au fost conexate.

Codruta Kovesi a adaugat ca, dupa ce dosarele au fost preluate, a fost dispusa si o investigare a modului in care au fost facute anchetele in toate dosarele si au fost instrumentate probele, pentru a vedea daca in aceste cauze s-a facut tot ce trebuia. Ea a mai precizat ca expertizele tehnice si biologice desfasurate in prezent vor stabili daca autorul este acelasi in toate cele sase dosare.

In cele sase cauze sunt sase victime, trei dintre ele decedate si celelalte trei in viata, care au fost lovite in scopul de a fi talharite, a mai spus Kovesi.

  • Principalul suspect nu recunoastre uciderea studentei japoneze

Telefonul mobil şi aparatul foto ale studentei japoneze ucise într-o pădure din Corbeanca au fost identificate, persoana la care a fost găsit aparatul foto recunoscând că l-a cumpărat de la principalul suspect în acest caz, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Până în prezent, în cauză a fost efectuată cercetarea locului faptei, au fost audiaţi martori, a fost identificată victima, s-a efectuat autopsia cadavrului şi a fost dispusă o expertiză ADN, care urmează să fie efectuată în zilele următoare, au precizat procurorii.

Cazul studentei japoneze care ar fi fost omorâtă de Vlad Nicolae (26 de ani) a fost anchetat, iniţial, de procurorii Parchetului Tribunalului Ilfov. Ulterior, dosarul a fost preluat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din cauza complexităţii cauzei şi a faptului că victima este o persoană cu cetăţenie străină, ceea ce necesită corespondenţă cu ambasada. Totodată, cazul a fost preluat de procurorii Parchetului instanţei supreme întrucât, din datele existente, au rezultat indicii că inculpatul ar fi suspect de mai multe fapte de violenţă comise în mai multe judeţe.

Potrivit anchetatorilor, pe 15 august, în jurul orei 20:30, Vlad Nicolae a abordat-o pe studenta japoneză, în vârstă de 20 de ani, în incinta Aeroportului "Henri Coandă", oferindu-şi ajutorul pentru a-i găsi un taxi.

În acest context, Vlad Nicolae a urcat împreună cu tânăra în taxi, însă cei doi au coborât după parcurgerea unei distanţe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părţi, de pădure. Vlad Nicolae şi tânăra au fost observaţi în acel loc de către şoferul taxiului după aproximativ două minute, la marginea şoselei, însă pe celălalt sens de mers.

Două zile mai târziu, pe 17 august, în acelaşi loc a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze şi prezentând urme de violenţă. La aproximativ 60-70 de metri distanţă a fost descoperită valiza victimei, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Cercetările în acest caz vizează şi posibilitatea ca suspectul să fi întreţinut relaţii sexuale cu victima, înaintea crimei.

Vlad Nicolae a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, duminică, la propunerea procurorilor. Acesta a negat în faţa anchetatorilor că ar fi ucis-o pe studenta japoneză.