Curtea Constitutionala a transmis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului copia hotararii de marti privind referendumul pentru luarea masurilor necesare in vederea prezentarii Camerei Deputatilor si Senatului intrunite in sedinta comuna. CCR precizeaza ca in sedinta de miercuri 2012, plenul Curtii Constitutionale a Romaniei a discutat motivarea Hotararii nr. 6 din 21 august 2012, referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si la confirmarea rezultatelor acestuia.

Curtea a precizat ca hotararea nu poate fi facuta publica pana la citirea in Parlament. Dupa citirea in plenul reunit al camerelor Parlamentului, hotararea se va publica in Monitorul Oficial si in presa, data de la care se vor aplica masurile hotarate de Curte.

Presedintele Augustin Zegrean a afirmat ca trei judecatori constitutionali vor merge in Parlament la citirea deciziei.

Sedinta Curtii Constitutionale, care a inceput la ora 10.30, s-a incheiat in jurul orei 12.00.

UPDATE 12:55 Judecatorul Tudorel Toader: "In ceea ce ma priveste nu a existat nicio tensiune, nicio presiune. Opinia separata e permisa de lege, o publici in Monitorul Oficial. Au fost atatea astfel de situatii. Opinia mea ramane in limita secretului profesional."

UPDATE 3 La randul sau, judecatorul Ion Predescu a declarat, inainte de sedinta, ca referendumul trebuia validat.

"Pentru mine, in raport de populatia tarii, aplicand cifra care rezulta de 18,3% a minorilor, aproape 4 milioane, raman 17. Scazand pe cei care au domiciliul si resedinta legala in strainatate, raman inca 14-15 milioane, cifre exacte, matematice, care m-au determinat sa sustin punctul de vedere pe care l-am si votat. Asta e diferenta. Dansii nu au pus temei pe datele prezentate de Guvern. Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise. Cei 8,5 milioane prezenti la vot reprezentau cifra corespunzatoare a 17 milioane. Ori, la noi, nu erau 17 milioane, ci cu mult mai putini cetateni cu drept de vot", a explicat Predescu, potrivit Agerpres.

Judecatorul a mai spus ca nu ii este teama pentru votul pe care l-a dat in sedinta CCR. "Am peste 14 ani de senator, am condus Comisia Juridica a Senatului, de ce sa imi fie teama? Ce vorbe sunt astea?"

UPDATE 2Judecatoarea Aspazia Cojocaru a refuzat miecuri dimineata, cand a sosit la CCR, sa explice jurnalistilor ce a vrut sa spuna marti cand a declarat pentru Evenimentul Zilei ca nu vrea sa faca puscarie, ca nu poate sa incalce legea. Vizibil agitata, Cojocaru a inceput sa tipe la jurnalisti spunand:

"Nu ma puneti sa tip aici! Nu ma puneti in situatii din astea! Ascultati-ma! Nu inteleg nimic...(...) Cei care sunt atat de educati si nu au auzit de puscarie probabil ca au auzit din copilarie de altceva".

Aspazia declarase atunci cand judecatorii CCR au amanat luarea unei decizii privind valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui ca in opinia ei, referendumul trebuia "anulat".

UPDATE1 Presedintele CCR, August Zegrean, a declarat la venirea la sediul Curtii: "Nu am stabilit noi rezultatul referendumului, puteam noi sa numaram voturile? Veti vedea in decizia de azi. Pragul de validare este in lege din 2000, nu l-a stabilit CCR (...) Ce credeti, ca o sa ne condamne CEDO? In 14 state europene exista cvorum."

Documentul va fi transmis tot miercuri Parlamentului Romaniei, acum in vacanta, care trebuie sa se reuneasca in plen pentru a lua act de hotarirea Curtii. Premierul Victor Ponta a spus marti ca plenul celor doua Camere va avea loc cel mai devreme vineri.

Decizia urmeaza sa fie publicata apoi in Monitorul Oficial. Abia atunci presedintele interimar Crin Antonescu trebuie sa plece de la Cotroceni pentru a-i lasa locul presedintelui acum suspendat Traian Basescu.

Judecatorii constitutionali au decis marti, 21 august, cu 6 voturi la 3 sa invalideze referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu pentru ca ca la vot nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Dezbaterea durat doar doua ore si jumatate si la aceasta au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecatori.