Prima competitie de roboti subacvatici din Romania, adresata in special elevilor si studentilor, se desfasoara duminica in portul turistic Tomis din Constanta, anunta Agerpres. Potrivit organizatorilor, echipa de robotica X-Projects, pasionatii de robotica, participanti la concurs, sustin probele slalom printre obstacole, prelevarea de mostre de nisip de pe fundul marii, gasirea unei presupuse comori ascunse in nisip, dezamorsarea unei mine, precum si prezentarea robotului. Fiecare robot construit trebuie sa se poata scufunda pana la o adancime de minimum sase metri.

Competitia se desfasoara in zona digului de iesire din portul turistic si, in paralel, au loc un concurs de navomodele puse la dispozitie de X-Projects, care pot fi controlate de concurenti cu telefonul mobil, prin Bluetooth, si demonstratii ale scafandrilor si salvamarilor.

Scopul organizarii competitiei este formarea unei tinere generatii in tara noastra, care sa construiasca roboti subacvatici pe baza cunostintelor dobandite la scoala, pentru explorarea resurselor Marii Negre.

Echipa X-Projects are in prezent la nivel national peste 35 de membri si a capatat experienta prin participarea la concursurile de robotica NASA Lunabotics Mining Competition 2012, Robochallenge 2011-2012, Infomatrix 2012, Inventika 2011 la Romexpo, precum si prin realizarea unor proiecte comerciale avand ca tema roboti, automatizari. Echipa de inventatori se ocupa si cu constructia de roboti terestri, drone aeriene pentru fotografieri si filmari de la inaltime.