Serviciul Roman de Informatii (SRI) anunta intr-un comunicat de presa ca documentele interne ale Serviciului prezentate de Cotidianul.ro in urma cu doua zile "reprezinta copii neautorizate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilitati pe linia protectiei institutiei". SRI anunta ca "masurile de verificare intreprinse in acea perioada s-au realizat pe fondul identificarii unui fost angajat al institutiei noastre care, in conexiune cu persoane din mass media, era implicat in activitati avand certe conotatii penale, de resortul structurii de protectie interna a institutiei. In baza masurilor intreprinse la nivelul SRI in acea perioada (2005-2006) si a probatoriului administrat de organele de aplicare a legii cu care s-a colaborat, fostul angajat a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unor infractiuni privind regimul documentelor clasificate. Reamintim ca in Cotidianul.ro au aparut doua note altribuite SRI privind verificarea unui articol publicat in 2006 in Jurnalul National.

UPDATE 15.35 Intact Media Group anunta intr-un comunicat de presa ca ziaristul "Valentin Zaschievici si-a pierdut calitatea de a reprezenta, in orice imprejurare, redactia Jurnalul National" si ca ii sesizeaza pe presedintele CE si pe Comisarul pentru Justitie Viviane Reding in legatura cu "monitorizarea ilegala si ingradirea libertatii presei".

Comunicatul Intact:

16.08.2012, Bucuresti - INTACT Media Group a luat cunostinta cu ingrijorare de actiunile operative ale Serviciului Roman de Informatii in interiorul redactiei Jurnalul National. Dovezile publice concludente arata ca SRI a supus redactia Jurnalul National unei supravegheri constante in ultimii ani, ordonate direct de conducerea SRI si realizata prin misiuni la care au participat ofiteri ai acestui serviciu de informatii, sprijinite de un cadru de conducere al publicatiei.

Informam ca, fata de persoana care a incalcat grav clauzele contractuale si dentologia profesionala, s-a luat masura incetarii raporturilor de munca. Incepand cu data de 16 august a.c., Valentin Zaschevici si-a pierdut calitatea de a reprezenta, in orice imprejurare, redactia Jurnalul National.

Intact Media Group considera ca infiltrarea institutiilor media cu agenti sub acoperire ai Serviciilor secrete constituie o grava limitare a libertatii presei, garantate prin art.30 din Constitutia Romaniei.

Cazul Valentin Zaschevici constituie un abuz fara precedent la nivelul Uniunii Europene. De altfel, fenomenul infiltrarii institutiilor media din Romania de catre Serviciile secrete pare sa fi dobandit o amploare semnificativa in ultimii opt ani.

In consecinta, Intact Media Group solicita tuturor agentilor secreti din presa sa demisioneze: in caz contrar, pe masura colectarii probelor referitoare la existenta unor angajamente/colaborari ale propriilor angajati cu serviciile secrete, Intact Media Group ii va actiona in instanta pe cei vinovati pentru prejudiciile create.

Totodata, Intact Media Group a decis sa sesizeze presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Comisarul European pentru Justitie, Viviane Reding, si Comisia parlamentara pentru controlul activitatilor SRI in legatura cu monitorizarea ilegala si ingradirea libertatii presei, prin infiltrarea agentilor secreti in institutiile de presa.

UPDATE 13.48: Potrivit unor surse judiciare, fostul angajat de care e vorba in comunicat este Costel Ionescu, fost sef al SRI Dambovita. Acesta a fost condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare pentru vanzarea catre presa de documente secrete ale SRI. Costel Ionescu a devenit in timpul procesului vicepresedinte al Partidului Conservator - filiala Dambovita cu atributii in Departamentul Anticoruptie.

Cronologia faptelor:

16 ianuarie 2006: In Jurnalul National apare un articol semnat de Razvan Belciuganu despre un spital al SRI care urma sa fie cedat in folosinta fortele armate ale SUA (Articolul nu mai apare in arhiva electronica a jurnalul.ro)

14 august 2012: Cotidianul.ro publica documente atribuite SRI si datate 23 ianuarie 2006. Din documente reiese ca SRI facea verificari despre provenienta informatiilor publicate de Jurnalul National cu citeva saptamini mai devreme, tot in ianuarie 2006. Cotidianul.ro a scris ca documentele ar demonstra "Politia politica" a serviciilor secrete. Subiectul a fost imediat preluat de trustul Intact, detinut de familia Voiculescu. In relatarea intilnirii cu sursa anonima, Cornel Nistorescu scrie in articolul citat "Ca traznetul mi-a venit in minte Deep Trhroat din Afacerea Watergate".

16 august 2012.SRI face precizari intr-un comunicat de presa. Potrivit SRI, in 2005-2006 (adica perioada aparitiei articolului din Jurnalul National) un fost angajat al Serviciului, "in conexiune cu persoane din mass media, era implicat in activitati avand certe conotatii penale, de resortul structurii de protectie interna a institutiei". Potrivit SRI, fostul angajat a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unor infractiuni privind regimul documentelor clasificate. Surse apropiate situatiei au declarat HotNews.ro ca fostul angajat este Costel Ionescu, fost sef al SRI Dambovita. Acesta a fost dat afara din SRI si trimis in judecata pentru ca vindea informatii secrete ale SRI catre persoane din presa, astfel fiind posibila aparitia articolului din 2006. In plin proces, Costel Ionescu a devenit vicepresedinte insarcinat cu probleme anticoruptie al Partidului Conservator (filiala Dambovita), partid fondat de Dan Voiculescu. Intre timp fusese si consilier la cabinetul de parlamentar al lui Sergiu Andon - PC (sursa - un interviu acordat de Costel Ionescu in presa locala).

Comunicatul integral al SRI:

"Pe fondul aparitiei, la data de 14 august, in mass media a unor copii dupa materiale ce poarta insemne ale institutiei noastre, Biroul de Presa al SRI este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

Aspectele prezentate public reprezinta copii neautorizate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilitati pe linia protectiei institutiei

Pe fondul aparitiei, la data de 14 august, in mass media a unor copii dupa materiale ce poarta insemne ale institutiei noastre, Biroul de Presa al SRI este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

Aspectele prezentate public reprezinta copii neautorizate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilitati pe linia protectiei institutiei, pentru clarificarea anumitor aspecte punctuale grave legate de o posibila scurgere de informatii clasificate din interiorul Serviciului, in contextul aparitiei unor articole de presa.

Mentionam ca masurile de verificare intreprinse in acea perioada s-au realizat pe fondul identificarii unui fost angajat al institutiei noastre care, in conexiune cu persoane din mass media, era implicat in activitati avand certe conotatii penale, de resortul structurii de protectie interna a institutiei. In baza masurilor intreprinse la nivelul SRI in acea perioada (2005-2006) si a probatoriului administrat de organele de aplicare a legii cu care s-a colaborat, fostul angajat a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unor infractiuni privind regimul documentelor clasificate.

Pentru institutia noastra, masurile de prevenire a scurgerii de informatii constituie o prioritate asumata inclusiv in raport cu partenerii si standardele euroatlantice in materie. In acest sens, SRI va efectua, si in cazul de fata, verificari pentru stabilirea circumstantelor in care copii partiale prelucrate ale unor materiale interne au fost sustrase, detinute fara drept si diseminate neautorizat in spatiul public, avand in vedere ca toate aceste fapte constituie potrivit legii infractiuni contra securitatii nationale.

Serviciul dezaproba orice incercare de atragere a sa, prin intermediul unor fosti angajati, in dispute politice si isi exprima hotararea de a se mentine intr-o atitudine neutra si echidistanta.

In demersurile intreprinse, SRI actioneaza cu profesionalism, in conformitate cu litera si spiritul legii, in deplin respect al drepturilor constitutionale referitoare la libertatea de exprimare si independenta presei.