Ministerul Turismului plateste aproape 250.000 euro pentru o campanie de promovare a brandului de tara in cadrul concertelor Lady Gaga si Red Hot Chili Peppers, precum si in cadrul festivalului B'estfest ce s-a desfasurat intre 6 si 8 iulie. Potrivit documentelor de pe site-ul MDRT, campania a fost aprobata de catre ministrul Eduard Hellvig, insa premierul Ponta a declarat, marti, ca va verifica daca aceste contracte nu au fost semnate de ministrii anteriori. "Daca cumva domnul Hellvig, indragostit de Lady Gaga, a aprobat acest proiect, o sa discut cu domnia sa", a declarat Ponta. Recent, unul dintre organizatorii meciului Dinamo-Barcelona s-a aratat deranjat de faptul ca Guvernul a ales sa sponsorizeze concertul Lady Gaga, si nu meciul de pe Arena Nationala.

Lady Gaga si brandul RomanieiFoto: Colaj foto

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) plateste 1,14 milioane de lei pentru pentru o campanie de promovarea brandului turistic national cu ocazia concertelor Red Hot Chili Peppers din 31 august si Lady Gaga din 16 august de la Arena Nationala, dar si pentru promovarea la festivalul B'est Fest ce s-a tinut intre 6 si 8 iulie in Tunari.

Potrivit docuemntelor de pe site-ul institutiei, documentatia descriptiva si referatul de oportunitate al acestei campanii au fost aprobate de catre ministrul Eduard Hellvig, iar invitatia de participare la procedura de atribuire a contractului a fost publicata in timpul mandatului sau.

Proiectul beneficiaza de finantare din Fonduri Externe nerambursabile (FEN), se precizeaza in documentele oficiale.

Contractul acordat direct unei firme "din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate"

Procedura de achizitie a serviciilor pentru aceasta campanie s-a facut prin negociere fara anunt de participare.

"Serviciile pot fi furnizate doar de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate", se precizeaza in anuntul de atribuire al contractului publicat pe site-ul mdrt.ro.

Data atribuirii contractului este de 3 iulie 2012, iar acesta a fost atribuit SC Emagic Concerts SRL, iar valoarea contractului este de 1.147.096 RON (aprox. 250.000 euro).

MDRT mizeaza pe 50.000 de persoane la concertul Lady Gaga, din care 15.000 turisti straini

Potrivit datelor din referatul de oportunitate al acestei campanii, document publicat de site-ul mdrt, se precizeaza ca mesajele campaniei vor ajunge la o audienta formata din 35.000 de straini din Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Austria, Spania, Italia, Ungaria, ce vor fi prezenti la concertul Red Hot Chili Peppers, dintr-un total de 55.000 de participanti.

Tot in acelasi document se precizeaza ca la concertul artistei Lady Gaga se vor strange peste 50.000 persoane, din care se estimeaza ca cel putin 15.000 persoane vor fi turisti straini, in special din tarile: Marea Britanie, Franta, Germania, Ungaria, Spania, Belgia, Italia.

Pentru festivalul B'estfest au mizat pe un numar de peste 100.000 de participanti, din care 15% straini provenind din afara granitelor tarii, majoritatea din tari precum UK, Germania, Austria, Ungaria, Franta.

Pentru campania aferenta concertului Lady Gaga, potrivit documentatiei descriptive, MDRT vizeaza aparitia logou-lui de brand in 250 de spoturi tv, in 20 de aparitii in presa print, intr-o campanie online de promovare, pe mai multe bannere, afise si ecrane outdoor, precum si pe 10 umbrele postate la intrarea in zona de concert.

Victor Ponta: Voi verifica daca dl Hellvig, indragostit de Lady Gaga, a decis sponsorizarea concertului

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca va verifica daca aceste contracte nu au fost semnate de ministrii anteriori, noteaza Realitatea.net.

Intrebat cum comenteaza faptul ca ministerul turismului investeste un sfert de milion de euro pentru a face campanie Romaniei prin promovarea brandului turistic, printre investitii numarandu-se concertul Lady Gaga la Bucuresti, Victor Ponta a raspuns ca probabil contractele au fost semnate de fostul ministru.

"Va promit ca o sa verific. Am insa curajul sa anticipez faptul ca aceste contracte au fost semnate inainte sa vina dl. Hellvig. Nu ca domnului Hellvig nu i-ar placea Lady Gaga, dar m-am obisnuit, si asta discutam in fiecare sedinta", a raspuns Victor Ponta.

"Daca cumva domnul Hellvig, indragostit de Lady Gaga, a aprobat acest proiect, o sa discut cu domnia sa, dar am banuiala ca sunt proiecte angajate anterior", a adaugat Ponta, in acelasi ton.

Elena Udrea: Hellvig a aprobat finantarea promovarii turistice in concerte Lady Gaga, Red Hot Chili Peppers

Fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea i-a raspuns premierului Victor Ponta, intr-o postare pe blog, precizand ca in perioada mandatului nu a aprobat implicarea ministerului in organizarea unor astfel de evenimente. Elena Udrea a mai afirmat ca actualul ministru Eduard Hellvig a aprobat, in 3 iulie 2012, finantarea promovarii turistice a Romaniei in concertele Lady Gaga si Red Hot Chili Peppers adaugand ca, din perspectiva ei, promovarea brandului turistic prin concerte este un lucru bun.

"Oricine poate cere finantare pentru promovarea turismului romanesc la MDRT in orice cuantum. Conditia este sa fie util si sa se aprobe. Iar eu nu am aprobat. La fel cum nu a aprobat nici ministrul Cristian Petrescu", scrie Elena Udrea.

Potrivit fostului ministru, "cel care a aprobat o asemenea cerere de finantare a fost actualul ministru, in data de 3 iulie 2012. Deci, decizia de acordare a banilor ii apartine in totalitate. El a semnat si contractul."

Elena Udrea a mai afirmat ca, desi nu stie care sunt prevederile contractului, este de parere ca promovarea brandului turistic in cele doua concerte este un lucru pozitiv pentru Romania, aratandu-se mirata de incercarea actualului ministru de a-si "minimiza rolul".

"Imi pare ca ministrul nu intelege de fapt nici acum atributiile functiei pe care o detine si ca nu-si asuma nici macar lucrurile pozitive pe care le face. Poate ca aceasta teama vine din obsesia USL de a toca tot ceea ce s-a facut in turismul romanesc in mandatul meu de ministru. Spre deosebire de ei, eu nu cred ca a fi in opozitie inseamna sa ataci si lucrurile bune care se intampla. Imaginati-va ce emisiuni ati fi vazut la Antenele lui Voiculescu daca banii pentru concert i-as fi aprobat eu!", mai scrie Elena Udrea.

Acuze ca ministerul a ales sa sponsorizeze concertele in detrimentul amicalului Dinamo-Barcelona

In urma cu cateva zile, Adrian Thiess, CEO al Thiess Holding, unul dintre organizatorii meciului amical Dinamo - FC Barcelona s-a aratat deranjat insa de faptul ca Guvernul a ales sa sponsorizeze concertul artisei Lady Gaga in Romania, noteaza gsp.ro

"Am vorbit cu ministrul dezvoltarii la meci si l-am intrebat: "Cum sa puneti logoul Romaniei, celebra frunza, pe afisele concertului cu Lady Gaga, pentru un milion de euro, si noi aducem Barcelona la Bucuresti si totul trece neobservat"? Era o publicitate enorma pentru Romania, meciul a fost difuzat pe multe televiziuni din strainatate, vizibilitatea era infinit mai mare decat cei 5.000 de oameni de la Lady Gaga. Dar asta a fost alegerea Guvernului care a preferat-o pe Lady Gaga. Am un gust amar fata de tot ce s-a intamplat".