Gardienii Revolutiei din Iran formeaza o militie siita in Siria, care sa se alature regimului Bashar al-Assad pentru a lupta impotriva opozitiei, a declarat marti secretarul american al Apararii, Leon Panetta, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Iranul "incearca sa formeze o militie in Siria care sa se alature regimului. Observam o prezenta din ce in ce mai mare a Iranului in Siria si acest lucru ne ingrijoreaza foarte mult", a declarat Panetta in timpul unei conferinte de presa.

"Tot ceea ce poate rezulta din acest lucru, sincer, este o prelungire a suferintei sirienilor", a adaugat Panetta. "Iranul ar trebui sa se mai gandeasca la implicarea sa".

Aceasta militie este compusa din "sirieni in majoritate siiti, pe alocuri alawiti", la fel ca presedintele Bashar al-Assad, a mentionat generalul Martin Dempsey, seful de stat major american. Potrivit lui, miliatia este formata urmand modelul Armatei Mahdi din Irak, o militie siita puternica condusa de Moqtada Sadr, care a luptat impotriva fortelor americane in Irak.

Armata siriana este slabita de dezertarile unei parti a liderilor sai. "Armata siriana lupta de aproximativ 18 luni. Oricare armata ar fi afectata de un astfel de ritm", a declarat seful de stat major american, potrivit caruia fortele guvernamentale au probleme cu aprovizionarea si au moralul afectat.

"Din aceasta cauza Iranul intra in joc pentru a forma militia, pentru a ridica o parte din presiunea care apasa pe militarii sirieni", a declarat Dempsey.