UPDATE 1 Fostul ministru de Interne Ioan Rus a sosit, luni dimineata, in jurul orei 10:00, la sediul Parchetului General, unde a fost citat de procurori pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul listelor electorale folosite la referendum. La intrarea in Parchet, Ioan Rus a declarat ca "nimeni nu a facut nicio presiune asupra mea si imi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergura (presedintele interimar Crin Antonescu si presedintele suspendat Traian Basescu -n.r.), fete mari in Romania, ca nu m-au presat in niciun fel."

UPDATE 2 "Nu cred ca este cetatean care, invitat la Parchet, sa se simta bine. Mult mai bine te simti daca te invite cineva la masa, la cina, sau in vizita, decat la Parchet", a declarat ministrul demisionar Ioan Rus la plecarea de la Parchetul General.

Ioan Rus a reiterat ca "nu am dat niciun fel de dispozitii legate de adrese, de continutul lor etc.. In perioada de dupa cea de a doua sedinta de guvern de marti pana la urmatoarea sedinta de guvern, prin jocul programarii, eu am fost in concediu legal de odihna. Ce imi trece prin minte e, daca colegii mei ar fi trimis o adresa ca sunt 18.318.000 persoane, s-ar fi gasit cineva sa spuna ca mai sunt 100 de morti si 300 de raniti si am dezinformat Curtea. Daca au pus virgula si au mai complatat anumite date, anumite temeri de ale noastre ca lista nu ar fi suta la suta, am fi ajuns la Parchet pentru treaba asta. Cred ca eram pe o strada cu sens unic care ducea la Parchet."

Fostul ministru a precizat ca i-a fost teama ca ar fi putut fi modificate listele electorale si ca ar fi putut fi facute artificii fara sa se respecta cadrul legal in vigoare insa ca "din ceea ce stiu, s-a respectat".

Inainte de audieri, Ioan Rus a declarat: "Eu am votat la referendum DA, in consecinta mi-am dorit sa plece Traian Basescu pentru ca il consider vinovat de multe din esecurile noastre din ultimii ani" adaugand ca si-a dorit, "ca membru al Guvernului unei tari membre NATO si UE, sa se produca exclusiv in cadrul constitutional si legal existent astazi in Romania".

Fostul ministru de Interne a precizat ca presedintele interimar Crin Antonescu si presedintele suspendat Traian Basescu nu i-au cerut niciodata sa modifice listele electorale, insa amandoi l-au criticat public, Crin Antonescu spunand ca este "mincinos" iar Traian Basescu explicandu-i "din usa garaului cum e cu puscaria, cu organizatorii". "Faptele arata eu sunt in usa Parchetului, nu la vreun restaurant, si ca am fost demisionat, ceea ce inseamna ca nimeni nu a facut nicio presiune asupra mea si imi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergura, fete mari in Romania, ca nu m-au presat in niciun fel", a adaugat Rus.

Intrebat daca a cerut ca cea de a doua adresa a MAI din 2 august sa fie trimisa Curtii Constitutionale, Ioan Rus a raspuns: "Nu am cerut".

Intrebat in legatura cu acuzatiile ca ar fi stiut ca este inregistrat, Ioan Rus le-a calificat drept "o penibilitate" intreband "cat poti fi de prost sa crezi asa ceva?".

In dosarul referendumului, procurorii au solicitat Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii fostului ministru delegat pentru Administratie Victor Paul Dobre, acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, relateaza Agerpres.

Pana in prezent, in cauza au fost pusi sub acuzare seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-sef Constantin Manoloiu, si secretarul de stat in MAI Ioan Cabulea.

Saptamana trecuta, la Parchet de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie, au mai fost audiati in acelasi dosar presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, si adjunctul sefului de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe.

Potrivit unui comunicat al PICCJ transmis vineri agentiei Agerpres, "in cauza exista indicii ca numitul Dobre Victor-Paul a solicitat invinuitului Manoloiu Constantin, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, sa intocmeasca un inscris in care s-a consemnat ca 'Ministerul Administratiei si Internelor nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente', in conditiile in care tocmai acest minister, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, a fost indrituit de Guvernul Romaniei prin HG nr. 682/7.07.2012 sa selecteze si sa prelucreze datele privind cetatenii cu drept de vot, sa le tipareasca si sa le puna la dispozitia primarilor".

Parchetul General sustine ca, ulterior, Victor-Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis catre Curtea Constitutionala inscrisul intocmit de catre chestorul Constantin Manoloiu, fara a exista o solicitare in acest sens din partea instantei de contencios constitutional.

"Intrucat la data savarsirii faptelor pentru care procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu, numitul Dobre Victor-Paul avea calitatea de ministru delegat pentru Administratie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, deputat in Parlamentul Romaniei, s-a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor in vederea formularii cererii de incepere a urmaririi penale. In cauza s-a retinut ca, prin indeplinirea defectuoasa, cu stiinta, a atributiilor de serviciu a fost cauzata o tulburare insemnata bunului mers al institutiilor cu atributii in evidenta persoanelor cu drept de vot si au fost afectate grav acele relatii sociale a caror normala desfasurare si dezvoltare nu este posibila fara indeplinirea cu corectitudine a indatoririlor de serviciu de catre functionarii publici sau alti functionari", arata Parchetul General.

Victor Paul Dobre si Ioan Rus au demisionat din functii pe 6 august.