Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut vineri premierului Victor Ponta, sa depuna toate eforturile pentru a respecta independenta judecatorilor Curtii Constitutionale in fata "acuzatiilor de presiune si de intimidare", scrie AFP.

"Tin sa exprima preocuparea Comisiei Europene fata de acuzatiile de presiuni si intimidare la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale, care au fost aduse in atentia noastra", a afirmat Barroso, intr-o scrisoare adresata sefului guvernului roman.

"Sper ca dvs si guvernul dvs veti lua, in interesul Romaniei si al cetatenilor sai, deciziile necesare pentru a pune in practica angajamentele pe care vi le-ati asumat", a adaugat el.

La inceputul saptamanii, Comisia de la Venetia, organ consultativ al Consiliului Europei, si Comisia Europeana cerusera autoritatilor romane si partidelor politice in ansamblul lor sa se abtina de la toate presiunile asupra Curtii Constitutionale.

In scrisoarea adresata lui Ponta, Barroso s-a declarat "profund preocupat" de scandalul legat de listele electorale ale referendumului.

Barroso reaminteste ca Victor Ponta l-a asigurat, in scrisoarea remisa in 16 iulie, de angajamentul guvernului de a respecta independenta sistemului judiciar si sa implementeze toate deciziile Curtii Constitutionale.

"In acest context, sunt profund ingrijorat de recentele evolutii legate validarea referendumului de catre Curtea Constitutionala, in ciuda asigurarilor personale pe care mi le-ati oferit in contactele pe care le-am avut", scrie acum Barroso.

"Este acum crucial ca guvernul roman sa raspunda fara intarziere cerintelor Curtii Constitutionale in ceea ce priveste transmiterea listelor electorale, astfel incat Curtea sa poata lua o decizie definitiva asupra referendumului cat mai curand posibil", afirma Barroso.

"In acest context, este de o importanta cruciala sa lasam Curtii insasi grija de a-si clarifica pozitia, daca ea va considera acest lucru necesar, iar toate celelalte parti ar trebui sa se abtina sa faca propriile lor interpretari", a adaugat seful executivului european.