Trei filmulete cu tineri in uniforme militare, care sunt invatati sa foloseasca armele, alaturi de un mesaj pentru "eliberarea Ardealului de sub ocupatia romana" si chemarea la Tabara EMI din Harghita au aparut pe internet, organizatorii taberei spunand ca e "o provocare" si ca au anuntat Politia, relateaza Mediafax.

Joi, pe internet au fost postate trei filmulete in care sunt prezentati mai multi tineri, imbracati in uniforme militare, care sunt invatati sa traga cu pistolul sau cu pusca, precum si antrenamentele instructorilor lor, in poligoane care trag la tinta.

Sub fiecare dintre cele trei filmulete apare mesajul "Noi suntem Militia Secuiasca Maghiara, cei chemati pentru eliberarea Ardealului de sub ocupatia romana. Daca vrei sa te alaturi, cauta-ne la tabara EMI din Borzont. Filmul arata cat suntem de hotarati in actiunile noastre".

Sub mesajul respectiv sunt trecute un nume - Sorban Ors Attila - si un numar de telefon.

Contactat de Mediafax, Sorban a declarat ca nu a postat niciun film si nici nu se ocupa cu astfel de activitati.

"Eu nu am postat niciun filmulet, niciodata nu am fost la un astfel de eveniment si nici nu am organizat asa ceva. Sunt provocari pentru Tabara EMI care se desfasoara la Borzont. Eu sunt un organizator al taberei, sunt seful serviciului de paza, asigur linistea si ordinea publica aici si pot sa va spun ca tabara are un caracter cultural, pentru tineri", a declarat Sorban Ors Attila.

El a spus ca numele si numarul sau de telefon apar pe site-ul organizatiei "Tineretul Maghiar din Ardeal", precum si pe site-uri de socializare, iar cineva le-ar fi putut lua de acolo pentru a le folosi.

Intrebat unde ar fi putut fi facute fimuletele, el a spus ca in niciun caz in Tabara EMI de la Borzont si cel mai probabil au fost realizate in Ungaria.

Reprezentantul organizatorului principal al Taberei EMI, Soos Sandor, a declarat ca filmele nu sunt realizate in Tabara EMI de la Borzont, ci in Ungaria si ca a contactat Politia pentru a fi identificata persoana care a postat filmulete pe internet.

"Este o provocare pur si simplu. Noi am ras cand le-am vazut, insa am verificat si sunt facute in Ungaria, langa Budapesta, intr-un poligon. Acum incercam sa aflam cine este cel care le-a postat pe internet, am luat deja legatura cu Politia si vom depune si o plangere impotriva provocatorului, ca sa fie tras la raspundere. Nu este vorba nicidecum de astfel de activitati in tabara noastra, e o prostie facuta ca sa dezinformeze oamenii", a precizat Soos Sandor, reprezentant al organizatiei "Tineretul Maghiar din Ardeal" (EMI).

La randul sau, presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care va sustine, vineri, la Tabara EMI, o prelegere despre alegerile din 2012 in Ardeal si despre situatia politica actuala, a declarat pentru Mediafax ca filmele postate pe internet reprezinta o "instigare la ura", apreciind, totodata, ca mesajul de chemare pentru eliberarea Ardealului "este o jignire la adresa romanilor, maghiarilor si a persoanelor de orice nationalitate".

"Este o instigare la ura care nu ne foloseste la nimic si este vorba de o gandire bolnava. Una este sa foloseasca arma pentru distractie, in poligoane, la tir, paint-ball sau vanatoare si alta este sa mearga sa ucida pe cineva. Sper ca cei din film s-au dus acolo pentru distractie. Nu sunt de acord cu sloganul prin care atrag oamenii, ca nu stiu ce vor face ei cu Ardealul. Este o jignire la adresa romanilor, maghiarilor si a persoanelor de orice nationalitate", a afirmat Borboly Csaba.

El a spus ca nu este de acord cu astfel de activitati si ca participantii la tabara ar trebui mai degraba sa fie invatati ca nu aceasta este metoda prin care se poate construi o societate pasnica, bazata pe toleranta.

Potrivit acestuia, "dupa cele intamplate in Norvegia sau in SUA, astfel de activitati ar putea induce teama".

Aproximativ 700 de persoane participa la cea de-a VIII-a editie a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) de la Borzont, judetul Harghita, care a inceput miercuri si se va incheia duminica, la manifestare fiind invitat si liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.

Cea de-a VIII-a editie a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) are loc de miercuri si pana duminica la Borzont (Harghita), in apropierea comunei Joseni, fiind cofinantata de Consiliul Judetean cu suma de 8.500 de lei.

La Tabara EMI au sustinut sau vor sustine prelegeri, printre altii, istoricul Raffay Erno, profesor-doctorii Brassai Attila si Szabo Bela de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, politologul Bodo Barna, Lukacs Csaba, jurnalistul care a fost desemnat de Guvernul de la Budapesta drept purtator de cuvant in cazul inhumarii scriitorului Nyiro Jozsef, presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, si reprezentantii Partidului Civic Maghiar Arus Zsolt din Harghita si Nemes Elod din Covasna, fostul presedinte al CNSAS Csendes Laszlo, presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, si vicepresedintele Szilagyi Zsolt.

Din Ungaria sunt asteptati Vona Gabor, liderul partidului de extrema dreapta din Ungaria, Jobikk, si Balczo Zoltan (Jobbik), precum si Koszegi Zoltan de la FIDESZ. Vona le va vorbi participantilor la Tabara EMI despre pozitia partidului Jobikk in raport cu politica Guvernului FIDESZ, in cadrul dezbaterii "Jobbik - alegere intre cele doua politici guvernamentale".

La tabara va fi prezent si vicepresedintele Aliantei Maghiare din Voivodina, Devavari Zoltan.

Moto-ul editiei din acest an al Taberei EMI este "Sa credem in ridicarea natiunii maghiare".

Potrivit programului, pe parcursul celor cinci zile se va discuta despre autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, despre alegerile locale si generale, despre recensamant, statutul ceangailor din Ardeal, despre cazul scriitorului Nyiro Jozsef si va fi abordat cazul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures.