Ministrul Adminsitratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, vineri, ca in 14 august, Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensamantului, informeaza Mediafax.

Dusa a spus ca reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011, care trebuie sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului, nu s-a putut reuni pana acum din cauza ca, in urma schimbarii Guvernelor, nu au putut fi desemnati reprezentantii ministerelor in aceasta comisie, respectiv secretarii de stat.

Ministrul a precizat ca in ultimele doua zile a luat masuri ca fiecare minister sa isi desemneze reprezentantul in comisie.

Dusa a precizat ca la reuniunea din 14 august, daca nu vor fi probleme si se va constata ca au fost indeplinite toate conditiile, se va proceda la validarea datelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011.

Dupa validarea datelor preliminare ale recensamantului, vor fi introduse in sistemul electronic fisele de la recensamant, iar in 2013 vor fi anuntate rezultatele finale, a mai spus ministrul.

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 (CCRPL 2011) a solicitat Institutului National de Statistica sa convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august, ora 09.00, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, se arata intr-un comunicat al MAI.

Potrivit legii, in cadrul Institutului National de Statistica functioneaza Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor care efectueaza lucrarile de pregatire, organizare, prelucrare si publicare a datelor recensamantului, pe baza recomandarilor Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor.

Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor este compusa din reprezentanti ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011, precizeaza comunicatul.

Institutul National de Statistica (INS) a transmis in 1 august Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste", potrivit Mediafax.

"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.

CCRPL 2011 este organismul legal abilitat sa valideze rezultatele preliminare ale RPL si sa aprobe, spre difuzare, comunicatul de presa prin care acestea sunt facute publice.

La sfarsitul lunii mai, Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor a amanat, pentru a doua oara, validarea rezultatelor preliminare ale recensamantului, din "motive organizatorice".

Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor a mai fost amanata o data, in 21 mai, pe motiv ca schimbarile in componenta Comisiei Centrale a Recensamantului nu au permis reunirea in sedinta de lucru.

Potrivit calendarului anuntat, la 23 mai trebuiau sa fie date publicitatii rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011.

Rezultatele preliminare urmau sa fie validate de Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si Locuintelor, care trebuia sa aprobe si textul comunicatului de presa prin care sa fie anuntate aceste date.

INS anunta in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut, ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.

Datele provizorii comunicate de INS arata ca populatia stabila numara 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o pupulatie inregistrata de 20.254.866 de persoane. Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.

Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.

Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.