O persoana fizica a inaintat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) o plangere penala in care acuza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) de fals material in inscrisuri oficiale, ca urmare a transmiterii de adrese contradictorii catre Guvern. Parchetul General precizeaza ca a inregistrat sesizarea, iar dosarul se afla in faza actelor premergatoare.

"Urmare a solicitarilor formulate de catre reprezentantii mass-media referitoare la sesizarea transmisa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind adresele contradictorii transmise de catre Curtea Constitutionala, precizam:

Pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a inregistrat sesizarea, vizand savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, in raport cu adresa transmisa de catre Curtea Constitutionala la data de 2 august 2012 Guvernului Romaniei, despre care s-a aratat ca este contradictorie in raport cu cea anterioara. Sesizarea mentionata, a fost formulata de catre o persoana fizica si a fost inregistrata pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind in faza actelor premergatoare. Cercetarile continua pentru lamurirea tuturor imprejurarilor si stabilirea raspunderii judiciare", se precizeaza intr-un comunicat transmis de Ministerul Public.

In 2 august, Curtea Constitutionala a decis sa solicite relatii de la Guvern pentru lamurirea numarului de alegatori in baza caruia s-a organizat referendumul.

In comunicarea catre mass-media si in minuta Curtii s-au consemnat cele anuntate public, in timp ce Guvernului s-a transmis un alt mesaj, reaminteste Mediafax.

Astfel, Curtea Constitutionala a revenit, luni, 6 august, cu o adresa catre Guvern in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.

In anexa atasata comunicatul se arata ca presedintele Curtii, Augustin Zegrean, "avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului" din 3 august, precizeaza ca plenul CCR "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".

Articolul 17, alineatul 2 din Legea 3/2000 arata ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari... in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".

Confuzia privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse oficiale.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegatori si "nu listele electorale permanente actualizate", precizeaza sursele citate.

Comunicarea inexacta a CCR a generat o decizie a Guvernului de organizare a unui mini-recensamant pentru actualizarea listelor de catre primarii.

In urma revenirii Curtii catre Guvern pentru indreptarea erorii, Monitorul Oficial ar fi refuzat publicarea eratei.

Astfel, PDL a depus, marti, o plangere penala impotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, si a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, acuzandu-i de abuz in serviciu in forma calificata, intrucat refuza sa publice o indreptare de eroare materiala strecurata in decizia Curtii Constitutionale din 2 august, care stabilea ca pana la 31 august Executivul "sa transmita listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".

Parchetul instantei supreme a confirmat, marti, inregistrarea plangerii.

Pe de alta parte, Parchetul s-a sesizat cu privire la o comunicare suplimentara facuta de seful Evidenta Populatiei catre CCR, in care spunea ca nu-si poate asuma cifra alegatorilor, dupa ce informase Curtea Constitutionala ca aceasta este de peste 18 milioane.

Impotriva sefului Directiei pentru Evidenta Persoane, chestorul Constantin Manoloiu, s-a declansat inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu.