Chestorul Constantin Manoloiu, seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor din Ministerul de Interne, a fost pus oficial sub acuzare, impotriva ofiterului de politie fiind declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, anunta Ministerul Public intr-un comunicat de presa. Manoloiu a fost citat luni la Parchetul General pentru a fi audiat in legatura cu adresele transmise Curtii Constitutionale pentru solutionarea referendumului, informatiile din acte contrazicandu-se.

UPDATE Chestorul Manoloiu: Adresa era catre ministrul Rus, nu catre Curtea Constitutionala

Chestorul Manoloiu a precizat, la iesirea din sediul Parchetului, ca adresa semnata de el era adresata ministrului de Interne Ioan Rus, si nu Curtii Constitutionale.

El a precizat ca a fost intrebat de ministru daca cifra alegatorilor inscrisi in listele electorale este exacta sau nu.

"I-am comunicat ca nimeni nu poate sa-si insuseasca aceste cifre", a precizat acesta.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 06.08.2012, inceperea urmaririi penale fata de MANOLOIU CONSTANTIN sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice prevazuta de art.248 raportat la art.2481 Cod penal.

Din probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca invinuitul, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, nu a respectat dispozitiile art.5 din H.G nr.682/07.07.2012 pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul national din data de 29.07.2012, pentru demiterea Presedintelui Romaniei.

Adresa din 02.08.2012 emisa catre Manoloiu Constantin transmisa ulterior Curtii Constitutionale a Romaniei, continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si preciza ca, Ministerul Administratiei si Internelor "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente.

La data de 02.08.2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29.07.2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12.09.2012.

Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendum, va fi luata pe data de 31.08.2012.

Invinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispozitiile legale incidente in materia atributiilor sale, cunoscand ca incalca legislatia in materie si ignorand acest aspect.

Reamintim ca, prin procesul verbal din data de 02.08.2012, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-au sesizat din oficiu in legatura cu modul de organizare si desfasurare a Referendumului national din data de 29.07.2012, pentru demiterea Presedintelui Romaniei.

Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii judiciare", se arata in comunicatul trasmis de Parchetul ICCJ.

Informatii de context

Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a comunicat Curtii Constitutionale, prin chestorul sef Constantin Manoloiu (subordonatul ministrului de Interne, Ioan Rus), o adresa transmisa Curtii Constitutionale in 1 august 2012, in care este notat faptul ca in listele electorale permanente utilizate la referendum au fost inscrise un numar de 18.292.514 persoane, reaminteste Mediafax.

A doua zi, chestorul Manoloiu a transmis o a doua adresa, in care face o precizare in care confirma nereguli din bazele de date cu privire la cetatenii romani morti sau aflati in strainatate, in final notand ca datele pot afecta numarul total al cetateanilor cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente. Totodata, a scris ca nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, aceasta atributie revenind exclusiv Autoritatii Electorale Permanente.

De asemenea, in 27 iulie 2012, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a comunicat Biroului Electoral Central ca in copiile listelor electorale permanente sunt inscrisi 18.292.514 alegatori, iar in 10 iulie 2012 aceeasi institutie a comunicat BEC numarul de cetateni cu drept de vot, adica un total de 18.308.612, din care 15.714.403 alegatori care poseda carti de identitate.

Tot in 10 iulie 2012, Directia a comunicat Biroului Electoral Central numarul de cetateni cu drept de vot, adica un total de 18.308.612.

Comunicarile, cu exceptia adresei din 27 iulie 2012, sunt semnate de catre chestor de politie Constantin Manoloiu in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

In dimineata de 3 august, Parchetul instantei supreme a anuntat ca pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a fost constituita o cauza penala in care se fac cercetari privind continutul listelor electorale permanente si al celor suplimentare folosite la referendum, fiind solicitate copiile acestora.

"Avand in vedere comunicatul Curtii Constitutionale din data de 02.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu continutul listelor electorale permanente si al listelor suplimentare utilizate in referendumul din 29 iulie 2012", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au solicitat copiile listelor electorale permanente si ale celor suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original Autoritatii Electorale Permanente si societatii comerciale desemnate sa realizeze procedurile tehnice, in vederea efectuarii cu celeritate a cercetarilor.

"Societatea comerciala desemnata sa realizeze procedurile tehnice conform articolului 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, a pus la dispozitia procurorilor documentele solicitate", se mai arata in comunicatul citat.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, vineri, 3 august, ca seful de la Evidenta Populatiei, chestorul Constantin Manoloiu, "a mintit" ori inainte, ori dupa referendum.

Basescu a sustinut ca decizia din 2 august a Curtii Constitutionale - prin care s-a amanat validarea sau invalidarea referendului din 29 iulie - a fost generata de un chestor. "Nu stiu daca e bine, domnul chestor. Ati mintit ori inainte de organizarea referendumului, ori ieri. (...) Ma tem ca eu v-am facut chestor. Nu stiu daca-i bine, domnul chestor", a spus Traian Basescu.

"Este clar ca Ioan Rus a dat o dispozitie pe data de 2, dupa ce pe 1, ca de altfel si inainte de desfasurarea referendumului, daduse dispozitie sa dea cifra corecta. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispozitia sa blocheze decizia Curtii Constitutionale, si atunci chestorul sef cu Evidenta Populatiei nu a facut decat sa se execute, numai ca Ioan Rus si chestorul trebuiau sa stie un lucru. Au vazut cazul Adrian Nastase, cand cel care a dat dispozitia si a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de inchisoare, pe cand functionarii care au executat fapta ilegala au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred ca domnul chestor nu a invatat nimic din cazul Nastase", a mai sustinut Traian Basescu.