Judecatoarea Mona Pivniceru, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a fost propusa de Victor Ponta sa ocupe functia de ministru al Justitiei. Mona Pivniceru este judecator de 22 de ani, este nascuta la Husi si a urmat cursurile Facultatii de Drept din Iasi - promotia 1982. Pivniceru a devenit celebra pentru disputa verbala pe care a avut-o in 2009 cu presedintele Traian Basescu la o sedinta a CSM.

Mona Pivniceru are doua titluri de doctor in Drept si este autor a peste 40 de lucrari si 60 de studii de Drept. In iunie 2011 a fost aleasa in functia de membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). A fost numita la Inalta Curte in 2010, dupa ce de-a lungul timpului a fost judecator, pe rand, la Judecatoria, Tribunalul si Curtea de Apel Iasi. A fost presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

Mona Pivniceru: Mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit

In ianuarie 2012, Mona Pivniceru declara intr-un interviu acordat Romania Libera ca mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit, potrivit publicatiei citate. "Daca legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct. (...) Daca textul de lege nu permite continuarea mandatului, acel mandat nu trebuie continuat. Nu trebuie sa fortam nota. Daca a fost laudat, aceasta nu inseamna ca e singurul procuror din Romania care vrea sa-si faca bine profesia", a sustinut Pivniceru referitor la prelungirea activitatii lui Daniel Morar in fruntea DNA dupa ce i se termina mandatul.

In octombrie anul trecut, plenul CSM a decis sa sesizeze inspectia judiciara privind o serie de declaratii facute de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, la Televiziunea Publica, unde acesta a criticat Inalta Curte de Casatie si Justitie. Solicitarea a fost sustinuta in plenul CSM de catre Mircea Aron, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a precizat ca are si mandatul judecatoarei Mona Pivniceru. Declaratiile facute de Daniel Morar au fost condamnate si de Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de Mona Pivniceru, care, la radul ei, a transmis o solicitare la CSM.

In decembrie 2011, inspectia judiciara a CSM a decis ca "afirmatiile procurorului sef al DNA se incadreaza in limitele libertatii de exprimare conferita unui magistrat". Pe 18 octombrie 2011, ambasadorul Mark Gitenstein a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca sesizarea CSM in cazul sefului DNA, Daniel Morar, este "un lucru foarte derutant", precizand nu stie cum declaratiile pe care le face despre eficienta sistemului judiciar si despre procese "pot sa determine o ancheta".

Mona Pivniceru catre ministrul Justitiei Titus Corlatean: Haideti sa modificam Legea cu raspunderea materiala si sa nu permitem ministrului justitiei sa verifice legalitatea unei hotarari judecatoresti ca inspectie

In mai anul acesta, Mona Pivniceru ii cerea ministrului Justitiei Titus Corlatean ca bugetul instantelor sa fie trecut la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Nu mai suspendati aplicarea legii prin ordonante de urgenta asa incat instantele sa fie dependente bugetar de minister pentru ca este un paradox, de exemplu, ca Parchetul General, care este parte a sistemului, sa aiba un buget independent si sa si-l sustina in Parlament, in timp ce instantele au buget mediat prin Ministerul Justitiei. Haideti sa modificam Legea cu raspunderea materiala si sa nu permitem ministrului justitiei, si nu conteaza ca sunteti astazi dvs, sa verifice legalitatea unei hotarari judecatoresti ca inspectie", a declarat Pivniceru, citata de Money.ro.

CSM cere ca, in perioada de interimat prezidential, sa nu fie numiti sefii la DNA si la Parchetul General / Pivniceru: Nu e treaba CSM sa impuna cand sa fie numiti sefii Parchetelor

Pe 10 iulie 2012, CSM a adoptat o pozitie prin care cere ca, in perioada de interimar prezidential, sa nu fie numiti sefii la DNA si la Parchetul General. Potrivit site-ului membricsm.ro, in cadrul dezbaterilor din plenul CSM pe punctul privind numirea noilor sefi la DNA si Parchetul general, judecatoarea Mona Pivniceru a sustinut ca nu e treaba CSM sa impuna cand sa fie numiti sefii Parchetelor.

Procurorul George Balan, anchetat de catre Procurorii DNA pentru ca si-ar fi negociat negociat cu premierul Victor Ponta functiile de procuror sef al DNA si de procuror general al Romaniei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, a declarat, in cadrul dezbaterilor ca nu se poate cere acest lucru pentru ca este un domeniu politic.

Pe 11 iulie, judecatorul Mona Pivniceru, membru al CSM, a declarat ca refuza sa creada informatiile referitoare la anchetarea procurorilor George Balan si Marcel Sampetru. "Refuz sa-mi imaginez ca in secolul XXI demnitarilor de stat le poti asculta telefoanele fara autorizatie", a declarat Pivniceru, precizand ca procurorul Balan este "stupefiat" si ca nu stie acuzatiile care i se aduc, "iar la acest moment se afla in biroul sau", relateaza Mediafax. Citeste aici mai multe despre cazul George Balan si Marcel Sampetru, un membru si un consilier CSM urmariti penal de DNA pentru trafic de influenta

Mona Pivniceru si disputa cu Traian Basescu

Mona Pivniceru a devenit celebra pentru disputa verbala pe care a avut-o in 2009 cu presedintele Traian Basescu la o sedinta a CSM. Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) la acea vreme, Pivniceru i-a reprosat presedintelui ca a venit la CSM cu o opinie deja facuta, referitoare la protestele magistratilor din acea perioada, si i-a cerut sa-i asculte solicitarile.

De cealalta parte, Traian Basescu i-a replicat: "Va ascult la televizor, cum apareti la televizor ma uit la dumneavoastra ca la Dumnezeu. Stiu ce ganditi. N-as vrea sa intru cu dumneavoastra in niciun fel de disputa. Am venit in baza dreptului constitutional de a fi la CSM, v-am exprimat niste puncte de vedere, dumneavoastra faceti ce vreti cu ele". Citeste despre disputa dintre presedintele Basescu si Mona Pivniceru aici.

In martie 2010, AMR, prin vocea presedintelui Mona Pivniceru, a intrat in conflict deschis cu fostul CSM. AMR a contestat si a cerut anularea alegerii presedintelui si vicepresedintelui Consiliului, Florica Bejinariu, respectiv, Gratiana Isac. AMR a considerat ca alegerea presedintelui CSM a fost viciata si ca Florica Bejinariu este lipsita de probitate morala deoarece asupra sa planeaza suspiciuni, confirmate prin acte oficiale, cu privire la calitatea de colaborator al fostei Securitati. (Detalii mai multe aici)

In aprilie 2010, Mona Pivniceru declara in cadrul unui dezbateri la CSM pe tema proiectului legii unitare a pensiilor, ca magistratii ar trebui sa militeze pentru a fi inlaturata interdictia de a desfasura activitati economice si astfel nu ar mai fi nevoiti sa ceara pensie de serviciu. (Citeste si: Mona Pivniceru: Magistratii ar trebui sa aiba libertatea de a desfasura activitati economice)

S-a abtinut in cazul Voicu pe motiv ca este prietena cu familia judecatorului Costiniu

Tot in aprilie 2010, Mona Pivniceru, judecator la Sectia civila a ICCJ, a formulat o cerere de abtinere in procesul privind arestarea lui Catalin Voicu motivand ca se afla intr-o relatie de prietenie cu familia judecatorului Florin Costiniu, implicat si el in caz. Detalii aici.

La inceputul anului 2011, revista Kamikaze scria ca Mona Pivniceru locuieste intr-un imobil din zona Kiseleff - 1 mai, inchiriat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei de la RAAPPS cu aproape 3.000 de euro lunar.

Potrivit declaratiei sale de avere, judecatorul de la Sectia Civila din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu detine locuinta personala in Bucuresti. Reporterii Kamikaze relateaza ca Pivniceru locuieste intr-un imobil de 300 de metri patrati, de pe strada Eliza Leonida Zamfirescu, care apartine sefului Camerei de Comert, avocatul iesean Mihail Vlasov.

Potrivit sursei citate, Mihail Vlasov este membru al PNL. In 2008, a fost, pentru citeva luni, deputat, dar la alegerile din toamna aceluiasi an nu a mai prins inca un mandat. Seful Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este socrul lui Cristian David, fostul ministru PNL de Interne intre 2007 si 2008.

Despre raspunderea materiala a judecatorilor: "E doar o chestiune de imagine"

In legatura cu discutiile privind raspunderea materiala a judecatorilor, Mona Pivniceru s-a aratat de parere ca aceasta idee este o "chestiune de imagine". Mona Pivniceru sustine ca "nimeni nu este interesat de mecanismul juridic. Toata lumea vorbeste despre raspunderea magistratilor, dar in realitate toti se gandesc la sanctiunea care ar putea fi aplicata judecatorului".

Presedintele AMR a mai afirmat ca "este un neadevar ca judecatorii din Romania sunt refractari la raspundere. Proiectul de lege privitor la raspunderea magistratilor a fost facut de Asociatia Magistratilor din Romania, in colaborare cu UNJR. Discutia s-a blocat la mecanismul in virtutea caruia judecatorul poate fi expus raspunderii materiale. In opinia mea, se doreste ca judecatorul sa raspunda pentru orice hotarare pe care o da. Se vrea sacrificat judecatorul pentru imaginea publica. Raspunderea materiala a judecatorilor e doar o chestiune de imagine". Despre discutiile privind raspunderea materiala a magistratilor puteti citi mai multe aici.

Potrivit CV-ului sau, Mona Pivniceru si-a sustinut in 2008 lucrarea de doctorat "Efectele juridice ale contractelor aleatorii" avandu-l drept conducator stiintific pe Corneliu Barsan, judecator CEDO. Citeste si: Scrisoare halucinanta a judecatoarei Gabriela Birsan catre CSM: "Cand v-ati dat votul pentru avizarea perchezitiei la domiciliul sotilor Birsan, ati spus cumva colegilor dumneavoastra de cate ori ati fost in domiciliul respectiv?"

Sectiunea "Premii si distinctii" din CV-ul Monei Pivniceru incepe cu "Premiul 'Omul anului 2010 in Romania'" acordat de jurnalul cotidianul.ro. In 2009 a primit premierul "Istrate Micescu" pentru lucrarea "Efectele juridice ale contractelor aleatorii", acordat de Uniunea Juristilor din Romania, pe 1 decembrie 2009 a primit "medalia comemorativa dedicata celebrarii a 20 de ani de la declansarea eroicei revolutii romane, acordata de Liga Nationala a Luptatorilor pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 si a Cinstirii Eroilor Martiri, Romania".

In 2008 a primit din partea Asociatiei Magistratilor din Romania distinctia "Reper moral si profesional pentru ceilalti magistrati". In 2000 a primit Ordinul National pentru Merit - grad Comandor - pentru merite deosebite in elaborarea jurisprudentei, reformarea justitiei si corecta aplicare a legii.

Citeste si: