Guvernul va oferi sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor necesare funeraliilor pianistei Mihaela Ursuleasa, a anuntat sambata primul-ministru Victor Ponta, care a transmis un mesaj de condoleante familiei artistei, potrivit Mediafax.Pianista Mihaela Ursuleasa renuntase la cetatenia romana si era cetatean austriac. Ministerul Afacerilor Externe a precizat, vineri, la solicitarea Mediafax, ca Mihaela Ursuleasa era cetatean austriac, iar Ambasada Romaniei la Viena nu a fost notificata din acest motiv cu privire la decesul artistei.

Mihaela UrsuleasaFoto: Captura Youtube.com

"Ambasada Romaniei la Viena a luat legatura cu autoritatile austriece competente, care au confirmat decesul. Mentionam ca Ambasada Romaniei la Viena nu a fost notificata de catre autoritatile austriece deoarece doamna Ursuleasa era cetatean austriac", a aratat MAE.

  • Ponta: Pierdere neasteptata pentru cultura romaneasca, dar si pentru natiunea romana ca intreg

"Am primit extrem de greu vestea plecarii dintre noi a pianistei Mihaela Ursuleasa. In numele Guvernului, si al meu personal, adresez sincere condoleante si expresia intregii noastre compasiuni pentru familia indoliata, pentru toti cei care au cunoscut-o si au pretuit-o. Vom fi cu totii alaturi in aceste clipe de tristete. Regret profund aceasta tragica si neasteptata pierdere pentru cultura romaneasca, dar si pentru natiunea romana ca intreg. Socul resimtit a fost cu atat mai mare cu cat tara noastra a fost vaduvita prematur de un talent de exceptie in lumea muzicala. Inca de la o varsta frageda, Mihaela reusea sa farmece o lume intreaga prin maiestria cu care canta la pian, cucerind, prin munca si talentul ei, emotiile noastre si admiratia marilor muzicieni deopotriva. Ma impresioneaza si acum faptul ca, la varsta de doar 21 de ani, castiga prestigiosul concurs international de pian din Elvetia", spune premierul Victor Ponta, in mesajul de condoleante.

Potrivit lui Victor Ponta, Mihaela Ursuleasa "a fost, fara indoiala, un izvor nestavilit de sensibilitate artistica si va ramane cu certitudine un reper in muzica clasica, asemeni unei cheia sol ce da tonul tinerei generatii muzicale si, de ce nu, tinerei generatii in general - pentru ca, dincolo de talentul ei incontestabil, Mihaela a fost o tanara care prin ambitie, sacrificiu si multa munca, si-a cladit o cariera de invidiat".

"Desi este o compensatie infima pentru aceasta imensa pierdere, vreau sa asigur familia indoliata ca Guvernul va oferi sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor necesare funeraliilor", a declarat primul-ministru Victor Ponta.

  • Mihaela Ursuleasa, bursa de studii la Viena la 13 ani

Pianista Mihaela Ursuleasa, in varsta de 33 de ani, a fost gasita moarta joi in apartamentul sau din Viena.

Nascuta la Brasov, in 1978, Mihaela Ursuleasa a studiat 8 ani la Conservatorul din Viena, pe care l-a absolvit cu Magna cum Laudae. La varsta de 13 ani, artista a primit o bursa de studii la Viena oferita de celebrul dirijor Claudio Abbado.

Mihaela Ursuleasa urma sa sustina in aceasta perioada doua concerte la Bucuresti cu Orchestra Nationala de Tineret, care au fost anulate din cauza starii de sanatate a artistei.

Vestea mortii pianistei s-a raspandit joi pe Facebook, anuntul initial fiind facut de Paavo Jarvi, un colaborator al artistei.

Fiica unui lautar de etnie roma, Mihaela Ursuleasa a fost un talent precoce. La varsta de cinci ani aceasta a inceput sa cante la pian, descifrand partiturile cu ajutorul tatalui sau.

La varsta de 13 ani, artista a primit o bursa de studii la Viena oferita de celebrul dirijor Claudio Abbado, dupa ce aceasta castigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia.

In 1999, ea a castigat marele premiu la una dintre cele mai prestigioase competitii internationale, "Clara Haskil" in Elvetia.

Stabilita la Viena, Mihaela Ursuleasa era mama unei fetite, Stefania.