Castigatorul medaliei de aur la Olimpiada Internationala de Chimie de anul acesta, Vlad Bacauanu, absolvent al Liceul International de Informatica din Capitala, a fost admis la prestigioasa Yale University din SUA, informeaza Mediafax. Si ceilalti trei elevi romani medaliati la editia 2012 a Olimpiadei Internationale de Chimie -Maria Andreea Filip (argint), Alexandru Paraschiv (argint) si George Silvian Baltac (bronz)- vor pleca sa invete in universitati americane, au anuntat tinerii, miercuri, la o intalnire informala.

Olimpicii romani la ChimieFoto: Ministerul Educatiei

Viitorii studenti au precizat in cadrul intalnirii ca vor pleca sa invete in universitati americane, intrucat ei cred ca, pentru o buna pregatire, este nevoie de "un start cat mai bun", relateaza Mediafax.

Membrii lotului olimpic al Romaniei au cucerit o medalie de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Chimie, desfasurata in perioada 21 - 29 iulie 2012 la Wahington (SUA), a anuntat Ministerul educatiei la sfarsitul lunii iulie. Rezultatele obtinute anul acesta de lotul olimpic al Romaniei le-au depasit pe cele de anul trecut, compus din trei medalii de argint si o medalie de bronz.

Castigator al medaliei de argint la editia precedenta, Vlad Bacauanu, absolvent al clasei a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, si-a depasit performanta anterioara si a obtinut anul acestamedalia de aur.

Medaliile de argint au revenit Mariei Andreea Filip (clasa a X-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti) si lui Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti), in timp ce medalia de bronz a ajuns la George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic 'Neagoe Basarab' din Oltenita).

La prezenta editie au participat 282 de concurenti din 78 de tari.

Lotul olimpic a efectuat, inainte de concurs, un stagiu de practica in laboratoarele Acvatis - companie care, de 20 de ani, sustine performanta elevilor romani la chimie, dupa cum a declarat academicianul Marius Andruh, coordonatorul lotului. "Nu stiu daca alte companii sunt atat de implicate in a sustinerea invatamantului preuniversitar", a mai spus academicianul.

Andruh a spus despre plecarea la studii in strainatate ca reprezinta un lucru firesc nu doar in randul absolventilor din Romania, ci si din alte tari din UE sau din America.

"Cercetarea romanesca are insa nevoie de ei. In momentul de fata, exista si in tara, nu peste tot, conditii pentru cercetare de bun nivel. Cercetare nu se poate face decat cu tinei talentati, ca ei. Nu stiu daca se vor mai intoarce in tara. Dar, daca se intorc, pot face cercetare de calitate", a mai spus Marius Andruh.