Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru joi, la ora 9:00, dezbaterile pe marginea referendumului, se arata intr-un comunicat al CCR transmis presei. Curtea a informat ca a solicitat de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si de la Institutul National de Statistica (INS) informatii suplimentare. CCR s-a reunit miercuri, incepand cu ora 14:00, dupa ce a primit dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului de la membrii Biroului Electoral Central. Curtea a confirmat ca a primit sesizari privind referendumul din partea Uniunii Social Liberale si din partea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (6 dintre cei 9 judecatori).

Judecatorii de la Curtea ConstitutionalaFoto: AGERPRES

UPDATE 8 (21:30) Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au declarat pentru Mediafax ca institutia a transmis Curtii Constitutionale, la solicitarea acesteia, numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie - 18.292.514.

"Ministerul a primit, in cursul zilei de miercuri, aceasta solicitare din partea Curtii si, drept raspuns, a fost comunicat numarul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI inainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru.

In 24 iulie, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a anuntat ca numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

UPDATE 7 (21:10) Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri seara, la iesirea din sediul CCR, ca Ministerul de Interne a transmis datele solicitate, in cursul zilei, de catre judecatorii constitutionali, informeaza Agerpres.

"Dupa ce am dat comunicatul (de presa - n.r.) a venit si de la Ministerul de Interne (raspunsul - n.r.). Nu le-am comparat pentru ca eram iesiti din sala, iar dosarele trebuie sa stea cu paza", a precizat Zegrean.

El a explicat ca in dosarul cu contestatii, care exista la CCR, se spune ca cifra luata in calcul de Biroul Electoral Central privind numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente este mai mare decat cea reala si ca cei de la Statistica ar avea alte cifre in urma recensamantului care s-a efectuat anul trecut.

"De la ei (INS - n.r.) am cerut sa ne spuna care este cifra pe care o detin si am cerut si de la Ministerul Administratiei si Internelor pentru ca ei sunt cei care tin evidenta populatiei", a afirmat presedintele Curtii Constitutionale.

Augustin Zegrean a subliniat ca judecatorii Curtii trebuie sa aiba in dosare documente care le sunt adresate si care nu au fost transmise altor institutii.

"Noi suntem judecatori si noi trebuie sa avem documente trimise catre noi, in dosarele noastre. Noi avem de la BEC hartiile venite in raspunsurile acestea si in contestatii s-au pus anexe de la cele doua institutii. Dar trebuie sa avem la dosarul nostru o hartie trimisa catre noi", a explicat presedintele CCR.

"Maine la ora 9,00 incepem. Cand terminam de dezbatut dam si decizia. Cu asta se va finaliza, cu decizia", a precizat Augustin Zegrean.

UPDATE 6 (20:22) Curtea Constitutionala a anuntat ca miercuri, la ora 14:00, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului. Plenul CCR a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la Institutul National de Statistica, informatii care nu au fost primite pana la momentul inchiderii sedintei.

  • Comunicatul trimis de Curtea Constitutionala a Romaniei

"Astazi 1 august 2012, ora 14, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012. Dupa inregistrare s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18 548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate.

In acelasi timp, au fost inregistrate 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie 2012.

Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art.77 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii.

In cursul zilei de maine, 2 august 2012, incepand cu ora 9, Curtea va continua dezbaterile referitoare la contestatii si confirmarea rezultatelor referendumului."

UPDATE 5 (20.00): Surse apropiate situatiei au declarat ca judecatorii CCR au cerut Ministerului de Interne datele exacte privind listele Autoritatii Electorale Permanente.

UPDATE 4 CCR a confirmat, miercuri, ca a primit sesizarile Uniunii Social Liberale si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului privind referendumul, informeaza Agerpres. Judecatorii CCR se vor reuni de la ora 18:00 pentru discutiile pe fond, intre timp la Curte fiind analizate dosarele primite de la Biroul Electoral Central.

UPDATE 3 Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale, prin sesizarea transmisa miercuri, sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si, pe cale de consecinta, demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, in urma votului exprimat de cetateni in data de 29 iulie, anunta Agerpres.

"La data declansarii procedurii prezentului referendum erau in vigoare prevederile Legii 3/2000, asa cum a fost modificata de OUG nr. 41/2012. In consecinta, prin derogare de la prevederile art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, '', se arata in sesizarea catre CCR, au precizat surse politice pentru Agerpres.

Un alt argument invocat pentru validarea referendumului este acela ca numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 persoane daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de INS sau 16.715.458 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de CNAS, prin urmare cvorumul pentru validarea referendumului a fost intrunit.

"Tinand cont de aceste realitati sociale, numarul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform INS sau 8.357.729 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform CNAS", se sustine in sesizare.

Presedintii celor doua Camere mai invoca "boicotarea deschisa" a referendumului de catre unele forte politice, ceea ce ar reprezenta un abuz de drept, in sensul art. 57 din Constitutie.

In sesizare se mai sustine ca boicotarea referendumului de catre PDL nu doar prin declaratii publice, ci prin actiuni concrete de natura sa impiedice exercitarea de catre cetateni a dreptului de vot a afectat in mod decisiv exprimarea vointei suverane a poporului.

Conform sesizarii, legea fundamentala a Romaniei nu impune o conditie de prezenta la vot pentru validarea referendumului, iar Curtea Constitutionala a facut referire la aceasta conditie doar pentru a se asigura ca decizia nu este luata de o minoritate nesemnificativa.

UPDATE 2 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat miercuri ca Uniunea Social Liberala (USL) a depus la Curtea Constitutionala, in cursul diminetii, o sesizare privind referendumul din 29 iulie 2012, se arata intr-un comunicat transmis presei de PSD.

"Am inaintat sesizarea USL catre Curtea Constitutionala, insa din respect pentru independenta Justitiei nu vom face public continutul acestui document pana cand cei noua judecatori vor lua o decizie privind validitatea referendumului. Nu dorim sa exercitam niciun fel de presiuni asupra Curtii si ne vom abtine de la orice fel de comentarii care ar putea influenta intr-un sens sau altul decizia judecatorilor", a declarat Liviu Dragnea.

UPDATE 1 Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au depus o sesizare la CCR referitoare la rezultatele referendumului, anunta Agerpres.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus miercuri, la Curtea Constitutionala a Romaniei, o sesizare cu privire la rezultatele referendumului din data de 29 iulie, informeaza un comunicat al Camerei Deputatilor, citat de Agerpres, fara a se preciza despre ce sesizare este vorba.