Fie ca vor merge la urne sau se vor abtine, este acum randul romanilor, si nu numai a conducatorilor lor, sa scrie continuarea foiletonului care a adus scena politica in punctul de fierbere in numai cateva saptamani. Duminica, alegatorii romani sunt chemati la referendum pentru a aproba sau nu demiterea presedintelui Traian Basescu, decisa prin vot la 6 iulie de catre o majoritate covarsitoare a parlamentarilor, scrie ziarul elvetian Le Temps, intr-un comentariu publicat sambata in editia electronica.

Plina de turnuri neasteptate ca in telenovele cu care se delecteaza romanii in vremuri obisnuite, criza care a declansat scrutinul de duminica a starnit tot felul de incriminari incrucisate, precum dispret parlamentar versus lovitura de stat institutionala sau acuzatii de plagiat versus deturnari de bunuri publice.

Tonul veninos al afiselor de campanie ce impanzesc Bucurestiul reflecta brutalitatea confruntarii, care ii opune in primul rand pe presedintele Traian Basescu, locomotiva PDL (Partidul Democrat Liberal, de dreapta), ales prima data in 2004 si reales in 2009, suspendat din 6 iulie, si pe premierul Victor Ponta. Tanarul lup grabit al politicii romanesti si figura centrala a unei ciudate aliante socialist-liberale, USL (Uniunea Sociala Liberala), acest poliglot a ajuns in fruntea guvernului in luna mai, dupa caderea predecesorului sau in urma unei motiuni de cenzura.

Pentru ca presedintele sa fie destituit, majoritatea alegatorilor romani, putin peste 9 milioane, ar trebui sa se mobilizeze. Or, chiar si daca programul votului a fost prelungit de la 7 pana la 23 si urnele de vot vor fi imprastiate de-a lungul statiunilor de pe malurile Marii Negre, acest prag va fi greu de atins in plin sezon estival. Pentru comparatie, ultima consultare populara - alegerile locale din iunie care au epuizat tabara lui Basescu - au atras 55% de votanti, o participare la vot considerata foarte ridicata.

In plus, PDL a militat oficial pentru abtinerea de la vot. Pentru presedinte, acuzat de lasitate de catre opozantii sai, este vorba de a "nu va duce sa votati pentru a nu legitima o lovitura de stat". Aceasta pozitie tactica ii plaseaza pe unii simpatizanti ai sai in fata unei dileme penibile: "Care este cel mai bun mod de a-l ajuta pe Basescu? Sa ma abtin de la vot sau sa votez contra demiterii, pentru a-mi arata sprijinul, cu riscul de a ridica rata de participare?".