Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, miercuri, in deschiderea Universitatii de Vara Tusvanyos ca maghiarii nu vor renunta niciodata la ideea autonomiei, fie ca este vorba de autonomie culturala sau teritoriala, transmite Agerpres.

Oficialul ungar a tinut sa le transmita "prietenilor romani" ca aceasta solicitare este conforma cu normele europene si nu reprezinta ceva "nemaiauzit".

"Nu vom renunta niciodata la ideea autonomiei, toti pasii trebuie sa fie pentru autonomie - pentru ungurii din diaspora autonomie culturala si autonomie teritoriala pentru cei care traiesc in bloc. (...) Le transmitem prietenilor romani ca nu e nimic special in asta, maghiarii nu au cerut niciodata nimic din ceea ce nu e in Uniunea Europeana, daca altii pot si noi putem", a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul Ungariei a tinut sa adauge ca maghiarii nu pot accepta sa fie cetateni de categoria a doua si nu vor renunta la solicitarea de acordare a autonomiei.

"Nu putem accepta sa fim cetateni, natiuni de categoria a 2-a. Daca alte persoane si natiuni au aceste drepturi, daca altii pot si noi putem. Prietenii romani trebuie sa vada ca nu vom renunta niciodata la asta, dar asta nu inseamna un lucru (...) nemaiauzit, ci este un lucru care e prezent in Uniunea Europeana. Nu vom renunta niciodata la acest scop", a conchis Semjen Zsolt.

Cea de-a 23-a editie a Universitatii de Vara de la Baile Tusnad si-a deschis portile, miercuri, la eveniment urmand sa fie prezente personalitati ale vietii politice a maghiarilor din Romania, Ungaria dar si din Serbia sau Slovacia. Sambata, in ultima zi a evenimentului, este asteptat sa participe la dezbateri si premierul Ungariei, Viktor Orban.