Romania trebuie sa se promoveze international ca o destinatie turistica sigura pentru ca in tara noastra nu sunt atacate autocare cu turisti si nu au loc atentate, a declarat duminica presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, Dan Matei Agathon, citat de Mediafax. Agathon a afirmat, intr-o conferinta de presa sustinuta in statiunea Mamaia, ca atunci cand tour-operatorii aleg o destinatie turistica printre criteriile acestora se afla si gradul de siguranta, iar Romania ar trebui sa insiste acum in promovare pe faptul ca este o tara sigura in care nu sunt atacate autocare cu turisti, nu sunt puse bombe in masinile unor oameni de afaceri si nu sunt executati oameni de afaceri in centrul Bucurestiului, in fata unui hotel de 5 stele.

Vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii si presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, a spus, in aceeasi conferinta de presa, ca numarul turistilor de pe litoralul romanesc a revenit la cel care era inaintea inceperii crizei economice: "Comparativ cu ce s-a intamplat in 2011, ca numar de turisti, anul acesta cred ca suntem la nivelul anului 2008-2009. Deci litoralul revine la ceea ce a fost in 2008, stam bine deocamdata, probabil vom sta bine si in luna august si ceva din septembrie. Poate ca lucrurile incep sa se miste, dar asta este meritul numai si numai al asociatiilor patronale din zona si al investitiilor care se fac pe litoralul romanesc".

El a mentionat ca la Mamaia sunt hoteluri cu grad de ocupare de 100% si cu greu mai poate fi gasit un loc liber.

Reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turism au prezentat mai multe propuneri pentru dezvoltarea turismului pe litoral, printre acestea fiind infiintarea Politiei plajelor, care ar duce la descurajarea activitatilor de pe plaja prin care sunt vandute diverse bunuri turistilor.

Dan Matei Agathon a spus si ca Politia plajei ar putea duce la descurajarea eventualelor atacuri de tip terorist, avand in vedere ceea ce s-a intamplat zilele trecute in Bulgaria: "Prezenta Politiei plajei este importanta pentru ca ar descuraja si eventualele atacuri de tip terorist daca i-ar veni cuiva aceasta idee. Ne despart de Burgas 250 de kilometri, iar daca unii cred ca nu avem atacuri teroriste pe litoral pentru ca nu sunt turisti straini si nu ar veni pentru ca nu sunt, nu inteleg cum gandesc organizatiile teroriste si nu stiu ca foarte multi turisti din Israel vin in Romania si nu stiu ca foarte multe hoteluri sunt proprietate a unor grupuri israeliene. Orice proprietate israeliana este un obiectiv pentru teroristi".

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii propune, de asemenea, ca fiecare statiune sa fie condusa de un Consiliu de Administratie in care sa fie reprezentati in egala masura Consiliul Local, Primaria, agentii economici si oricine are o legatura cu turismul si care sa se ocupe de gospodarirea statiunii ca un ansamblu.

O alta propunere a Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii este legata de reglementarea stricta a sporturilor nautice, care nu ar trebui practicate in zonele de plaje aglomerate pentru a nu se produce accidente.