Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sambata, ca are "sentimentul launtric" ca Romania va adera la spatiul Schengen partial in aceasta toamna, existand sprijinul Frantei, insa decizia se va lua in functie de organizarea referendumului, relateaza Mediafax.

Marga a precizat intr-o emisiune la Realitatea TV ca in privinta raportului CE privind MCV sunt multe tari membre UE care "leaga" acest raport de aderarea la spatiul Schengen.

Ministrul de Externe a sustinut ca ramane "de actualitate" varianta in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se realizeze partial in aceasta toamna.

"Ideea aderarii in doua trepte, deci in aceasta toamna spre iarna cu frontierele maritima si aeriana si in primavara cu frontierele terestre, aceasta solutie propusa la origini de Germania, agreata de Franta, sau in orice caz, asupra careia au cazut de acord, solutia ramane valabila. Pana la aceasta ora reprezentantii Frantei au spus ca ei merg pe aceasta solutie, urmeaza sa vedem in zilele viitoare care este opinia de la Berlin", a declarat Marga.

El a mai precizat ca luni se va afla la Bruxelles si va incerca ca discute si cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, pentru a vedea care este opinia "cea mai noua a Germaniei" in acest caz.

"Pot sa va spun asa, ca un sentiment launtric, cred ca vom merge pe aceasta solutie, cred ca pe ea se va merge, evident se va urmari derularea cu corectitudine a referendumului si apoi se va lua decizia", a mai spus ministrul de Externe.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a afirmat, joi seara, la Digi 24, ca se fac demersuri politico-diplomatice pentru a se mentine decizia de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen in septembrie, demnitarul urmand a se intalni si a discuta cu omologii sai la Consiliul JAI.

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, miercuri, ca este multumit de progresele inregistrate in raportul CE in legatura cu modernizarea sistemului judiciar si ca Olanda ar fi renuntat la opozitia sa privind aderarea Romaniei la Schengen daca nu ar fi aparut partea din raport privind statul de drept.

Presa internationala a abordat pe larg criticile dure emise de Comisia Europeana in raportul sau privind MCV pentru Romania, subliniind ca acesta compromite clar eforturile Bucurestiului si Sofiei de a adera la spatiul Schengen.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului privind MCV, ca Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata, iar un nou raport va fi adoptat in acest an.

Inaltul oficial european a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.

Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania.

"Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi schimbata peste noapte", a subliniat Barroso.

Raportul Comisiei Europene, dat publicitatii miercuri la Bruxelles, arata ca in cursul acestor cinci ani au existat perioade de progres si de regres, momente in care cooperarea a functionat bine si momente in care mecanismul s-a confruntat cu atitudini ostile si a intampinat rezistente. Prin urmare, prezentul raport recunoaste progresele globale inregistrate de la aderare.

"Cu toate acestea, prezentul raport este adoptat intr-un moment in care se pun intrebari importante legate de respectarea statului de drept si de independenta sistemului judiciar din Romania. Progresele globale trebuie evaluate in contextul unei recunoasteri sociale mai ample a unor principii esentiale cum ar fi statul de drept si independenta actului de justitie, ca parte a echilibrului puterilor intr-o democratie care functioneaza in mod corespunzator. Un sistem judiciar functional si independent, precum si respectarea institutiilor democratice sunt elemente indispensabile pentru existenta unui climat de incredere reciproca in cadrul Uniunii Europene si pentru a castiga increderea cetatenilor si a investitorilor", consemneaza documentul citat.

Comisia Europeana considera ca masurile adoptate recent de Guvernul Romaniei genereaza preocupari serioase privind respectarea principiilor fundamentale. Aceste masuri au fost luate intr-un sistem politic excesiv de polarizat, in care neincrederea dintre entitatile politice si acuzatiile sunt o practica obisnuita; totusi, acest context politic nu poate explica natura sistematica a mai multor actiuni. Desi anumite actiuni pot fi explicate partial de aceasta polarizare politica, actiunile respective ridica indoieli serioase privind angajamentul fata de respectarea statului de drept sau privind modul in care este inteles statul de drept intr-un sistem democratic pluralist. Contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri stabilite si eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile in stat exercita controlul asupra activitatii celorlalte puteri pun sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept si independenta controlului jurisdictional. In special, Comisia este extrem de ingrijorata de informatiile privind manipularile si presiunea care afecteaza institutiile si membrii sistemului judiciar si care, in cele din urma, au un impact grav asupra intregii societati, consemneaza documentul CE.

Desi prezentul raport analizeaza ultimii cinci ani in ansamblu, potrivit CE, controversele actuale reprezinta o amenintare grava la adresa progreselor realizate pana acum si ridica intrebari serioase in ceea ce priveste viitorul reformelor deja lansate. Prin urmare, prezentul raport contine recomandari specifice pentru a raspunde situatiei actuale si pentru a sprijini restabilirea respectarii principiilor care stau la temelia democratiei europene.

Uniunea Europeana de astazi se caracterizeaza printr-un grad ridicat de interdependenta. Statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale UE si exista un puternic interes comun pentru acesta, fapt reflectat in interesul opiniei publice din Romania fata de aceste chestiuni, se arata in raport.