"Romania nu este niciodata plictisitoare", concluzioneaza, intr-un articol intitulat "Esarfe Burberry, supendari, plagiat" al lui Marc Champion, membru al echipei de editorialisti de la Bloomberg, care a facut recent o calatorie de la Istanbul la Londra, trecand prin tara noastra.

Cu cateva zile inainte sa ajung in tara, intr-o calatorie din Turcia spre Marea Britanie, un fost prim-ministru, Adrian Nastase, a preferat sa se impuste mai degraba decat sa mearga la inchisoare pentru coruptie. El a ratat. Ranit la gat, acesta a fost transportat la spital cu o esarfa Burberry plasata in jurul ranii.

Bucurestiul, in acelasi timp, este animat de faptul ca primul ministru actual, Victor Ponta, a plagiat 85 de pagini din taza sa de doctorat cu privire la Curtea Penala Internationala.

Un pacat care a condus la demisia presedintelui Ungariei in luna aprilie si a unui ministru al Apararii din Germania, anul trecut. Dupa ce o comisie academica a confirmat copy-paste-ul lui Ponta, acesta a inceput sa dezmembreze comisia pentru a face decizia acesteia inutila. Apoi, a redus puterile Curtii Constitutionale asupra Parlamentului.

Ulterior, Parlamentul l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu si a solicitat un referendum pe 29 iulie, pe motiv ca acesta si-a depasit puterile. Daca oponentii sai reusesc sa realizeze cvorumul, cel mai probabil va fi demis - masurile sale de austeritate l-au facut nepopular.

Alti lideri europeni au criticat aceste manipulari ale legilor. Bursa romaneasca a picat. Ponta nu a clipit.

Politica in Romania a fost intotdeauna sangeroasa si ciudata in Romania: ganditi-va la Nicolae si Elena Ceausescu, cel mai bizar cuplu care a condus o tara comunista in fosta Europa comunista, si cum au murit in fata unui pluton de executie in 1989, in ziua Craciunului.

Nastase considera ca presedintele Basescu a fabricat acuzatiile de coruptie impotriva lui. Ponta este convins de faptul ca presedintele este in spatele povestii de plagiat. Totodata, sustinatorii lui Basescu spun ca aceasta condamnare a lui Nastase este o dovada ca, pentru prima data, tara are o justitie independenta si functionala.

Pe fondul acestui zgomot politic, e greu de realizat care este pozitia guvernului in fata crizei financiare. Ponta si Nastase provin din ramasitele fostului partid comunist. Precedentele guverne de centru dreapta au fost obligate sa renunte la putere cand masurile de austeritate au declansat proteste la scara intregii tari.

Prima intalnire dintre noul guvern al lui Ponta si oficialii internationali in aprilie a fost dura, delegatia Fondului Monetar International fiind pregatita sa plece acasa. Cand discutiile s-au intrerupt, tonul s-a schimbat. Oficialii lui Ponta au spus ca se angajeaza sa respecte cerintele impuse Romaniei de FMI.

Asa cum primul ministru al Ungariei, Victor Orban, a descoperit, populismul poate fi o pedeapsa financiara pentru o tara aflata la mila pietelor globale.

Romania a fost lovita puternic de criza. Cresterea economica a scazut de la o rata de 7% in 2008 la -7 procent anul urmator. Intr-un efort de diminua deficitul, guvernul a impus o reducere a salariilor sectorului public de 25%, una dintre cele mai mari Europa. De asemenea, Boc a taiat pensiile si a crescut cota TVA cu 5 puncte procentuale.

Tara ofera un caz de studiu interesant pentru modul in care FMI si clientii sai, guvernele, par mai degraba macelari decat chirurgi prin felul in care manuiesc cutitele austeritatii. Cei mai multi economisti sunt de acord ca modalitatea cea mai buna de reducere a deficitelor nu este majorarea taxelor, care afecteaza negativ cresterea economica.

Si nici taierea oarba a salariilor, a numarului de locuri de munca si a bugetelor de-a lungul tarii, care tinde sa distribuie incorect eforturile, sa reduca cererea si sa scada eficienta institutilor.

Dar a decide unde pot fi facute taieri fara efecte negative ia timp, in special in tari ca Grecia si Romania, unde nu prea s-au inregistrat analize de cost-beneficiu a programelor guvernamentale, nici macar la nivel de baza.

Sa luam spre exemplu privatizarile. Romania are in jur de 1.000 de companii controlate de stat, care impreuna detin 5% din PIB prin arierate neplatitate catre furnizori. Acest lucru reprezinta un obstacol semnificativ pentru economie.

Guvernul a acceptat sa le privatizeze, insa pana de curand nu avea o lista completa a companiilor controlate de stat si cine le conduce. Ce sa vinzi si cum? Mai este multa munca de facut in acest domeniu.

In acelasi timp, deficitul bugetar trebuie sa fie redus rapid. Salariile din sectorul public au fost reduse in 2010 - o piedica pusa consumului intr-o perioada gresita - insa 15 procente au fost returnate in anul urmator. Acest lucru a fost posibil pentru ca politicile de inghetare a angajarilor au redus forta de munca si, prin urmare, cheltuielile cu salariile. Reintregirea salariilor este asteptata sa fie facuta in luna ianuarie. Salariile din sectorul public din Romania au crescut rapid in ultimii ani, facandu-l pe Basescu sa spuna in 2010: "Sectorul de stat este ca un om gras de 200 de kg stand pe un om mic de 50 kg, care este economia reala."

Acum, guvernul spune ca spera sa fie capabil sa iasa din criza prin reforme structurale care au ajutat Polonia sa fie o performera in ultimul deceniu. "Polonia si-a folosit gloantele. Acum noi suntem unde era Polonia in urma cu sapte ani", a spus ministrul roman responsabil pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, atunci cand l-am vizitat in centrul Bucurestiului. "Suntem un guvern pro-business"

Oamenii de afaceri cu care am discutat in capitala s-au declarat sceptici ca Ponta va reusi acest lucru - dar ideea este corecta, spun ei.

Daca guvernul poate tine politica in afara economiei, simplificand sistemul fiscal si implementand toate reformele structurale necesare pentru a muta tara de pe pozitia 72 din clasamentul privind usurinta de a face afaceri al Bancii Mondiale, Romania poate deveni o putere regionala.

In mijlocul tuturor acestor luptele politice, acesta este un mare 'daca'.