Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a facut apel joi la fortele politice din Romania "sa respecte normele democratice si principiile statului de drept" si a salutat solicitarea de catre autoritatile romane a unor opinii experte ale Comisiei de la Venetia in privinta unor masuri legislative in disputa, intr-un comunicat dat publicitatii la Strasbourg dupa o vizita de doua zile la Bucuresti a unei delegatii a APCE, informeaza Agerpres.

"Suntem preocupati de graba cu care schimbari politice profunde care afecteaza functionarea institutiilor din Romania au avut loc. In acest context, facem apel la fortele politice sa-si asume pe deplin responsabilitatile ce le revin si sa se asigure ca institutiile tarii functioneaza democratic, in respectul cuvenit al statului de drept", se mentioneaza in comunicatul dat publicitatii dupa vizita in Romania a delegatiei conduse de presedintele APCE, Jean-Claude Mignon, din care au mai facut parte presedintele grupului socialist din APCE, Andreas Gross, si lidera grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Anne Brasseur.

Principalele teme indicate in comunicat

  • "O inrautatire a situatiei prezente trebuie evitata. In acest scop, este esential sa se initieze un dialog serios intre principalele forte politice. Trebuie evitate anumite practici care submineaza functionarea democratica a institutiilor si creeaza o atmosfera de neincredere si razbunare in viata politica".  Printre aceste practici care ar trebui evitate se enumera "folosirea excesiva a masurilor de urgenta", "presiunea asupra sistemului juridic" si "procedurile care au doar un scop politic".
  • "Deciziile juridice, in special cele ale Curtii Constitutionale, trebuie publicate si respectate si orice interventie in administrarea justitiei este inacceptabila. In plus, institutii independente ca avocatul poporului joaca un rol vital in democratie. Toate institutiile si jucatorii politici au datoria de a se asigura ca astfel de institutii sunt scutite de orice presiune. Aceasta regula trebuie respectata". Se mai mentioneaza ca: in actualul context al crizei financiare Romania are nevoie de "stabilitate si dezbatere politica calma".
  • "Alegerile parlamentare care se vor desfasura in toamna trebuie sa se desfasoare intr-un context de dezbatere politica democratica si in conformitate cu standardele internationale acceptate, asa cum sunt ele specificate in Codul de bune practici electorale al Consiliului Europei. APCE este gata sa urmareasca aceste alegeri".
  • "Ii cerem primului ministru sa implice mai mult Comisia de la Venetia in elaborarea unor legi prezente sau viitoare. Facem apel la toate fortele politice din Romania nu numai sa respecte toate procedurile constitutionale, ci si sa se angajeze intr-un dialog autentic caracterizat de toleranta si respect reciproc".

Delegatia isi va prezenta concluziile Biroului APCE la reuniunea din 3 septembrie