Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis in sedinta de joi, in care s-a discutat implicatiile atentatului terorist de la Burgas (Bulgaria), mentinerea actualului nivel de alerta terorista - albastru precaut - si continuarea masurilor operative, aratand ca numai in cazul unor evolutii care vor viza tara noastra explicit se poate propune modificarea nivelului de alerta, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In cadrul sedintei, la care au participat toti membrii CSAT, s-a discutat tematica referitoare la implicatiile asupra situatiei pe profil antiterorist din Romania a atentatului terorist de la Burgas, Bulgaria.

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a informat membrii Consiliului ca, pana in prezent, nu exista niciun fel de indicii referitoare la pregatirea unor atentate similare in Romania si ca SRI nu detine informatii care sa releve existenta unor conexiuni sau legaturi intre atentatul din Bulgaria si persoane sau entitati, situatii sau intentii cu privire la Romania, se precizeaza in comunicatul Presedintiei.

"SRI si celelalte institutii din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului au adoptat masuri specifice de prevenire, adaptate situatiei operative, si au dinamizat cooperarea interna si, respectiv, cea internationala", mai arata comunicatul.

Astfel, CSAT a decis mentinerea actualului nivel de alerta terorista (albastru precaut) si continuarea masurilor operative, care vor fi adaptate permanent la evolutia situatiei operative si, numai in cazul unor evolutii care vor viza tara noastra explicit, se poate propune modificarea nivelului e alerta.

Nivelul de alerta albastru precaut, al doilea din cele cinci, indica, potrivit site-ului SRI, faptul ca "informatiile disponibile si evenimentele recente estimeaza existenta unui risc scazut de producere a unui atentat terorist".

Urmatoarele trepte de alerta sunt galben - moderat, portocaliu - risc terorist ridicat si rosu - care inseamna nivel critic, precizeaza Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat joi, la Constanta, ca a fost instituit codul rosu pe toate aeroporturile din tara in urma atentatului din Bulgaria.

"Da, este cod rosu pe toate aeroporturile din Romania. Imediat, aseara, dupa ce s-a intamplat evenimentul s-a luat aceasta masura, deci atentia este sporita. Sunt masurile maxime de siguranta luate si este normal, in cazuri de urgenta asa se procedeaza", a afirmat Silaghi.

Opt persoane au fost ucise, iar 37 ranite in urma unui atac terorist comis miercuri la aeroportul din Burgas, cand un autocar care transporta turisti israelieni catre statiunea Sunny Beach a explodat.

Atentatul din Bulgaria a fost unul dintre subiectele sedintei de joi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, de la Palatul Cotroceni.

Joi, premierul a spus, pe Autostrada Soarelui, ca la CSAT se va discuta despre tragedia de la Burgas si despre masurile pe care Romania trebuie sa le ia, existand anumite proceduri in astfel de situatii.