Indignarea legata de situatia politica din Romania este generala la Bruxelles. In urma publicarii raportului MCV de catre Comisia Europeana, un mare numar de responsabili politici europeni i-au cerut primului ministru roman Victor Ponta sa se conformeze celor 11 solicitari formulate de Comisie saptamana trecuta, scrie Euractiv.fr.

Comisarul european pentru Justitie Viviane Reding isi doreste acum intarirea eventaiului de instrumente aflate la dispozitia Europei pentru a forta statele membre sa se conformeze regulilor jocului democratic si ale statului de drept.

Intr-un interviu publicat de cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" miercuri, 18 iulie, luxemburgheza cere crearea unui post de ministru european al Justitiei.

"In uniunea monetara, vorbim toti de necesitatea de a merge spre un control si o supervizare intarita, pentru a intari increderea reciproca. Aparent, avem nevoie de exact asa ceva in domeniul justitiei", a afirmat Reding. "Vorbim mult in prezent de necesitatea de a avea un ministru european de Finante. Consider corect acest lucru. Dar eu cred ca avem nevoie, de asemenea, intr-un viitor nu foarte indepartat, de un ministru al Justitiei in UE, care sa dispuna de mijloace pentru a impune statul de drept in UE. Acesta trebuie sa aiba dreptul de a depune plangere in fata Curtii europene de justitie daca independenta justitiei este in pericol intr-un stat", a spus comisarul.

Viviane Reding este comisar european din 1999. In septembrie 2010, a starnit polemica in Hexagon dupa ce a criticat dur politica in privinta tiganilor promovata de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy.