Raportul MCV seamana foarte mult cu o cursa cu obstacole, dusa bine si ratata pe ultima suta de metri. Acest lucru ne costa politic, economic si din punct de vedere al credibilitatii. Este important sa nu ajungem in prapastia de care vorbea Comisia Europeana, un cuvant extrem de transant, care trebuie sa ne trezeasca. Declaratiile au fost facute, la RFI, de fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu.

Raportul MCV arata ca exista indoieli serioase privind statul de drept in Romania. Catalin Predoiu considera ca "este cea mai grava formulare din cuprinsul raportului si reactiile din tara, din strainatate, din sistemul judiciar, de la varful CSM, dar si din mediul politic intern si international arata ca e vorba de o problema serioasa. Vizeaza o valoare fundamentala, statul de drept, regula de drept, care sta la baza constructiei Uniunii Europene".

Catalin Predoiu propune o "resetare" a situatiei din tara si un "angajament politic intre toate partidele reprezentate in Parlament": "Parerea mea ar fi sa se reseteze aceste intamplari, sa se ia toate masurile de indreptare, astfel incat cadrul legislativ sa reintre in ordinea constitutionala, ma refer la cel recent adoptat si mai departe sa se construiasca un soi de angajament politic intre toate partidele reprezentate in Parlament, prin care sa se sprijine acest Mecanism de Cooperare si Verificare si sa se constituie o baza solida pentru masuri concrete de implementare, de continuare a reformelor, asa cum au fost de altfel gandite si duse bine pana intr-un anumit punct".

"Cursa cu obstacole"

Catalin Predoiu spune ca "acest raport seamana foarte mult cu o cursa cu obstacole, dusa bine si ratata pe ultima suta de metri. Acest lucru este regretabil si pagubitor pentru noi, ne costa politic, dupa cum vedem incepe sa ne coste si economic si ne costa si din punct de vedere al credibilitatii. Este important sa nu ajungem pana in punctul in care sa ne coste geo-politic. Adica sa nu ajungem in prapastia de care vorbea ieri (miercuri) Comisia Europeana, un cuvant foarte sugestiv, extrem de transant, care trebuie sa ne trezeasca. A ajunge in prapastie inseamna practic a pune in discutie votul nostru in Consiliul European sau chiar mai rau de-atat".

Fostul ministru al Justitiei le recomanda celor care critica raportul MCV sa fie mai degraba "preocupati" decat "indignati". "Comisia Europeana nu ar fi facut acest pas hotarat si destul de transant, chiar la limita uzantelor diplomatice, daca nu ar fi observat derapaje majore. Niciodata intr-un raport de tara nu s-a venit cu astfel de recomandari, atat de precise, atat de punctuale, atat de tintite. Aceste recomandari inainte de a ne indigna, ar trebui sa ne preocupe. Adica inainte de a vedea paiul din ochiul altuia, ar trebui sa ne vedem barna din propriul ochi", spune Predoiu.

Continuarea pe www.rfi.ro.