Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, a solicitat, intr-o conferinta de presa organizata miercuri dupa publicarea MCV, ca intreaga clasa politica dar si autoritatile statului, cu precadere Guvernul si Parlamentul, sa ia masuri convingatoare pentru a repune Romania pe calea integrarii sale europene depline, informeaza Agerpres. Vicepresedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a adaugat in cadrul conferintei de presa ca delegarea lui Daniel Morar in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) expira la data de 12 august, iar cadrul legal in vigoare permite delegari succesive in cazul functiilor de conducere de la parchete.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica:

  • Nu putem decat sa constatam ca fermele luari de pozitii ale CSM privind apararea independentei justitiei si prin care s-a atras atentia asupra pericolului unor derapaje de la principiile democratice in actualul context politic au fost nu doar precizate de catre Comisie ci se si regasesc in unele dintre recomandari.
  • Salutam evaluarea pozitiva a activitatii ICCJ, DNA si a Ministerului Public in general, recunoasterea eforturilor institutionale si personale a acestor institutii si ale conducatorilor lor, jdecatori si procurori.
  • Dorin sa subliniem ca la nivelul tuturor instantelor si parchetelor se depun eforturi pentru eficientizarea activitatilor.
  • Ne exprimam regretul ca eforturile din ultimii ani ale intregului sistem judiciar au fost subminate de evolutiile din ultimele saptamani de pe scena politica de-a lungul timpului, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui raport.
  • Ne reafirmam angajamentul in extinderea si continuarea masurilor de reformarea ale sistemului judiciar inclusiv prin promovarea bunelor practici in materie de individualizarea a pedepselor, in ceea ce priveste eficientizarea formarii initiale si continua a judecatorilor si procurorilor dar si privind implementarea celor doua proiecte derulate prin intermediul bancii mondiale pt analiza functionala a sistemului judiciar
  • In ceea ce priveste cooperarea interinstitutionala, CSM isi reafirm deschiderea pentru o colaborarea pragmatica, eficienta si fundamentata pe buna credinta si respectarea principiului statului de drept cu celelalte institutii ale statului.
  • Evolutiile inregistrate in ultimii ani de sistemul judiciar, progresele constante, au fost reflectate ca atare, iar aspectele critice privind sistemul judiciar vizeaza domenii care reprezinta prioritati ale CSM in perioada urmatoare.
  • Salutam evaluarea pozitiva a activitatii ICCJ, a DNA si a Ministerului Public in general, recunoasterea eforturilor institutionale si personale ale acestor institutii si ale conducatorilor de judecatori si procurori, si dorim sa subliniem ca la nivelul tuturor instantelor si parchetelor se depun eforturi pentru eficientizarea activitatii.
  • Ne reafirmam angajamentul in extinderea si continuarea masurilor de reformare a sistemului judiciar, inclusiv privind promovarea bunelor practici in materie de case management, de individualizarea pedepselor, privind eficientizarea formarii initiale si continue a judecatorilor si procurorilor, dar si privind implementarea recomandarilor celor doua proiecte derulate cu spijinul Bancii Mondiale, pentru analiza functionala a sistemului judiciar si stabilirea volumului optim de munca la instante, precum si de a adopta o noua strategie de resurse umane.
  • CSM sustine integrarea masurilor privind integritatea sistemului judiciar in Strategia Nationala Anticoruptie (SNA), considerand ca e nevoie de o viziune unitara in materia prevenirii coruptiei, inclusiv in sistemul judiciar.

Vicepresedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala:

  • Mecanismul va fi ridicat atunci cand vom prezenta toate garantiile privind ireversibilitatea si sustenabilitatea reformelor, iar garantiile acestea nu sunt suficient a fi date doar de sistemul judiciar, ele trebuie date si de clasa politica.
  • Consideram ca trebuie sa avem oameni cu o anumita conformatie psihologica, oameni foarte puternici, bine pregatiti, care sa aiba un anumit portofoliu profesional, o anumita specializare in domenii cu care se ocupa institutiile pe care ar urma sa le conduca. De asemenea, dorim ca atunci cand ne vor fi prezentate aceste candidaturi ele sa fi fost rezultatul unei selectii bazate pe principii de transparenta, integritate si competitie deschisa.
  • Apreciem ca este necesar sa actionam mai ferm in ceea ce priveste integritatea in sistemul judiciar si in acest sens sa amendam strategia noastra de integritate cu unele proceduri aplicabile pentru cazuri de genul celor cu care ne-am confruntat saptamana trecuta.
  • intrebata daca delegarea lui Daniel Morar poate fi prelungita: categoric, da. Cadrul normativ actual permite delegarea in functie in continuare a procurorului sef Daniel Morar pentru sase luni. Avem cazuri in care functii de conducere au fost ocupate prin delegare, de pilda functia de conducere de prim-procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, dupa cum stiti, din nefericire, acesta functie a format obiectul unui scandal de coruptie in 2007, dosarul concursurilor, si de la acel moment pana in prezent functia de conducere a fost ocupata prin delegare de catre o doamna procuror pentru o perioada de trei si ceva, iar de catre un alt coleg, cred ca are mai bine de un an de cand e delegat in aceasta functie.
  • Sigur, va trebui sa intervina o numire, va trebui sa avem o stabilitate in ceea ce priveste procedurile, institutionala, ca toate criteriile evidentiate de Comisia Europeana si nu doar evidentiate de CE, ci cerute de societatea noastra si de nivelul la care a ajuns sistemul judiciar din Romania sa fie indeplinite, si atunci, da, e momentul pentru o numire.