Comisia Europeana a anuntat marti ca a primit raspunsuri la toate solicitarile sale legate de statul de drept in Romania si considera ca in prezent este "cruciala" aplicarea "efectiva si rapida" a acestor angajamente, relateaza AFP.

Premierul roman a "oferit noi angajamente scrise asupra celor 11 puncte ridicate de Comisie", afirma executivul european, intr-un comunicat, in care adauga ca "aplicarea lor efectiva si rapida este cruciala".

Bruxellesul a cerut coalitiei de centru-stanga aflata la guvernare in Romania sa ofere garantii ferme legate de independenta justitiei si de respectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

De asemenea, Comisia cerea abrogarea celor doua decrete adoptate in doua zile, care reduceau puterile Curtii si schimbau regulile referendumului din 29 iulie pentru destituirea presedintelui Traian Basescu.

"Aceste angajamente suplimentare semnifica faptul ca, daca vor fi puse in practica, asa cum s-a anuntat, toate cererile presedintelui Barroso in cadrul intalnirii din 12 iulie au fost sau vor fi satisfacute", precizeaza comunicatul.

"Comisia va continua sa supravegheze situatia, inclusiv in cotextul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Raportul asupra Romaniei care va fi adoptat miercuri va fi actualizat de o maniera adecvata", potrivit sursei citate.