Autoritatile europene au intervenit puternic in disputa politica brutala ce paralizeaza Romania, acuzadu-l pe premierul Victor Ponta de incalcarea sistematica a Constitutiei tarii si subminarea statului de drept in campania sa de a-l destitui din functie pe presedintele Traian Basescu, scrie publicatia britanica The Guardian, dupa consultarea proiectului raportului MCV intocmit de Comisia Europeana in privinta Romaniei.

Raportul de 22 de pagini al CE care evidentiaza esecurile Romaniei de respecta standardele legale ale Uniunii Europene, obtinut de The Guardian inaintea publicarii acestuia miercuri, mentioneaza ca Guvernul Ponta a ignorat Constitutia, a amenintat judecatori, a inlaturat in mod ilegal oficiali ai statului din pozitii cheie si a adus atingere sistemului democratic al separarii puterilor in stat in incercarea sa de a duce la indeplinire procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Raportul Comisiei spune ca angajamentul guvernului roman fata de democratie a fost pus la indoiala. Intr-un limbaj neobisnuit de dur, Comisia Europeana a descris sistemul politic din Romania drept "puternic polarizat".

"Cu toate acestea, acest context politic nu poate justifica natura sistematica a mai multor actiuni. Acestea au ridicat serioase indoieli cu privire la angajamentul privind respectarea statului de drept sau a intelegerii principiului de functionare a statului de drept intr-un sistem democratic pluralist. Contestarile politice la deciziile juridice, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri consacrate si inlaturarea atributiilor unor importante puteri in stat au pus sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept si independenta justitiei", se arata in raportul CE.

Bruxellesul a cerut ca Guvernul Ponta sa anuleze toate acele actiuni ce au fost vazute in mare masura drept un asalt asupra ordinii si procedurilor democratice, mai precizeaza The Guardian.