Comisia Europeana va prezenta miercuri o prima analiza a raspunsurilor premierului Victor Ponta pentru iesirea din criza politica care traverseaza Romania, dar nu are intentia sa relaxeze presiunea in cursul urmatoarelor luni, potrivit unor surse europene citate de AFP.

Marti, un purtator de cuvant al executivului european a precizat ca presedintele sau, Jose Manuel Barroso, a primit in ziua precedenta o scrisoare din partea lui Victor Ponta si a avut o discutie telefonica cu acesta.

Raspunsul Comisiei este asteptat miercuri, in raportul "Mecanismul de verificare si supraveghere" a statului de drept aplicat Bulgariei si Romaniei.

Potrivit unei surse europene, rapoartele pentru Romania si Bulgaria vor mentine mecanismele de supraveghere pentru cele doua tari. Acest mecanism a fost creat o data cu aderarea celor doua tari, in 2007, la Uniunea Europeana, in conditiile in care s-a apreciat ca cele doua state trebuiau sa mai faca progrese in reforma sistemului judiciar, a luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate.

El prevede publicarea de rapoarte semestriale, in februarie si iulie. Dar, in cazul Romaniei, executivul intentioneaza de aceasta data sa devanseze "publicarea urmatorului raport la sfarsitul anului", a precizat o sursa europeana.

"Vor fi alegeri in Romania la finele lui 2012 si nu se pune problema sa relaxam" supravegherea pana atunci, a explicat o alta sursa europeana.

Experti ai Comisiei Europene si ai statelor membre vor efectua in saptamanile urmatoare misiuni punctuale pentru a verifica aplicarea angajamentelor premierului Victor Ponta, asa cum este prevazut in procedurile mecanismului de supraveghere, a subliniat una dintre sursele citate.

Cu toate acestea, nu este prevazuta trimiterea de observatori ai UE pentru supravegherea derularii referendumului sau a alegerilor legislative de la sfarsitul anului, lucru aplicat in general pentru tari care nu fac parte din UE.