Comisia Europeana asteapta in continuare raspunsul premierului roman Victor Ponta la solicitarile sale legate de criza politica care zguduie tara si spera sa le primeasca foarte rapid, a precizat luni un purtator de cuvant al executivului european, citat de agentia AFP.

Ponta a afirmat vineri ca a raspuns in scris aspectelor ridicate de Comisia Europeana. Dar contactele au continuat intre Bruxelles si Bucuresti "de o maniera intensa pe parcursul intregului week-end", a subliniat luni Olivier Bailly, purtator de cuvant.

"Nu am primit la acest moment, formal, scrisoarea finala a autoritatilor romane", a explicat acesta, adaugand ca executivul european asteapta "confirmarea angajamentelor scrise ale guvernului".

In cadrul intalnirii de la Bruxelles dintre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si primul ministru roman, "am luat nota de pozitia dl Ponta care s-a angajat sa raspunda de o maniera urgenta". "Nu exista timp de pierdut si aceasta scrisoare trebuie sa ajunga de o maniera urgenta", a insistat Bailly.

Vineri, Victor Ponta afirmase la Antena 3, citata de Mediafax, ca a raspuns listei primite din partea Comisiei Europene, precizand ca au fost intrebari si nu cerinte si aratand ca nu s-a simtit foarte bine ca a fost pus "la zid" doar pentru ca Romania are o imagine proasta din cauza presedintelui suspendat Basescu.

Comisia Europeana solicitase coalitiei de centru stanga aflata la putere in Romania sa ofere garantii ferme legate de independenta justitiei si de "respectul imediat" al deciziilor Curtii Constitutionale.

Bruxelles a solicitat si abrogarea celor doua ordonante de urgenta adoptate saptamana trecuta si prin care se reduc puterile Curtii Constitutionale si se schimba regulile pentru referendumul din 29 iulie.

Bailly a reamintat ca executivul european va "adopta miercuri cele doua rapoarte asupra Bulgariei si a Romaniei in cadrul Mecanismului de Verificare si Supraveghere" a statului de drept. In cazul Romaniei, acest raport va "reflecta pozitia Comisiei asupra celor mai recente dezvoltari din aceasta tara", a precizat purtatorul de cuvant.