Uniunea Europeana va continua sa monitorizeze respectarea statului de drept in Romania atat timp cat acest lucru va fi necesar si nu exclude posibilitatea aplicarii unor sanctiuni politice daca situatia se va deteriora, a declarat vineri un oficial european, sub conditia anonimatului, citat de AFP.

Mecanismul de cooperare si verificare (MCV) "va fi mentinut atat timp cat situatia nu evolueaza in directia dorita", a subliniat oficialul european. MCV-ul a fost impus Romaniei si Bulgariei la intrarea acestora in UE, in 2007, cu scopul de a le indemna sa continue reformele in materie de independenta a justitiei si lupta impotriva coruptiei.

"Este o forma de presiune din partea partenerilor europeni", a spus oficialul.

Europa are de asemenea posibilitatea, asa cum a procedat si anul trecut cu Ungaria, sa lanseze proceduri de nerespectare a dreptului comunitar (de infringement), a aratat el, precizand insa ca Comisia Europeana "n-a indentificat inca" in cazul Romaniei "elemente care ar putea conduce la incalcari ale drepturilor UE".

A treia arma de care dispune Europa, in cazul incalcarii valorilor democratice fundamentale, este articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Acesta prevede sanctiuni politice impotriva unui stat membru UE, un fel de "arma nucleara" introdusa dupa venirea la putere a extremei-dreapta in 2000 in Austria, dar care nu a fost niciodata utilizata pana acum.

"Daca situatia se va deteriora pentru ca autoritatile romane nu vor lua in serios angajamentele" asumate joi de premierul Victor Ponta, este o arma "care este la dispozitia institutiilor europene", a apreciat oficialul citat.