Proiectul legii sanatatii va ramane in dezbatere publica in lunile iulie si august, urmand ca in septembrie sa fie transmis in Parlament, a anuntat vineri primul-ministru Victor Ponta, dupa intalnirea cu ministrul Vasile Cepoi, subsecretarul de stat Raed Arafat si presedintele Casei Nationale a Asigurari de Sanatate, relateaza Agerpres.

"In calitate de prim-ministru sunt constient si am receptionat mesajul transmis practic de lumea medicala, dar si de pacientii care beneficiaza de servicii medicale referitor la situatia extrem de grava in care se afla sistemul de sanatate din Romania. O situatie generata in primul rand de masuri gresite. (...) Am ramas fara 21.000 de oameni care lucrau si nu am angajat pe nimeni. (...) Un deficit cronic de finantare, o utilizare gresita a resurselor avute la dispozitie si o lipsa de interes pentru un domeniu fundamental pentru orice societate moderna", a spus Ponta.

El a explicat ca discutiile avute au vizat necesitatea ca sistemul medical de urgenta sa ramana public si gratuit, fara a fi introduse restrictii.

"E vorba de decizii fundamentale pe care trebuie sa le luam impreuna dupa toate consultarile cu lumea medicala, societatea civila, Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala. (...) Regula impusa cu angajarea unei persoane dupa vacantarea a sapte locuri in sanatate produce situatii imposibile. (...) Nu putem la sistemul de urgenta sa introducem restrictii. Aceste servicii care in Romania functioneaza trebuie sa fie sprijinite si asigurate", a precizat premierul.

Potrivit acestuia, este nevoie de o diversificare a sistemului de asigurari de sanatate, a pachetului de baza obligatoriu pentru toti cetatenii, dar si de o extindere a asigurarilor private, facultative pentru a asigura servicii de mai buna calitate.

"Trebuie sa regandim pachetul de baza (...) cei fara venituri sau cu venituri mici vor beneficia de un pachet social. (...) Exista si masuri fiscale care pot fi introduse pentru a asigura o finantare suplimentara - transferul unei parti din RCA: practic cei care au asigurare pentru autoturisme pot sa acopere, intr-o anumita masura, cheltuielile pentru accidente rutiere", a explicat Ponta.