Legea referendumului nu face referire la numarul de zile in care se poate desfasura consultarea populara, singura reglementare in ceea ce priveste referendumul mentionand un interval de 12 ore in care alegatorii isi pot exprima optiunile, scrie Mediafax.

Conform Legii referendumului, in forma completata si modificata pana in prezent, in cazul referendumului de demitere a presedintelui Parlamentul este cel care stabileste data organizarii acestuia prin hotarare. In cazul referendumului de revizuire a Constitutiei, organizarea referendumului se stabileste prin lege, in timp ce in cazul referendumului pe probleme de interes national, data este stabilita prin decret al presedintelui.

In cazul tuturor tipurilor de referendum exista o mentiune in care se precizeaza ca "scrutinul se va deschide la ora 8.00 si se va incheia la ora 20.00", fiind vorba de un interval de timp de 12 ore alocat pentru exprimarea optiunilor electorale.

Cu toate acestea, Legea referendumului mentioneaza in cazul referendumurilor locale ca "referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica".

In ceea ce priveste organizarea unui referendum pe parcursul a mai multe zile exista un precedent, cel din octombrie 2003, pentru revizuirea Constitutiei. In acel moment, Guvernul Nastase a emis Ordonanta de Urgenta 92 din 9 octombrie 2003 - contrasemnata de ministrii Ioan Rus si Gabriel Oprea - prin care se instituiau doua zile pentru referendum, respectiv sambata 18 octombrie si duminica 19 octombrie, cu un interval de votare de 12 ore aferent fiecarei zile intre 8.00 si 20.00.

Procedura instituita in 2003 preciza ca dupa prima zi de votare presedintii sectiilor de votare dispuneau paza permanenta asupra tuturor materialelor electorale, sigilarea fantelor de pe capacul urnelor, sigilarea usilor si ferestrelor sectiilor de votare, incheierea unui proces verbal cu numarul buletinelor neutilizate si a numarului de participanti la vot, iar in fata usilor si a ferestrelor sectiilor trebuiau instituire posturi de paza.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, potrivit RFI, raspunzand unei intrebari legate de posibilitatea organizarii referendumului de demitere a presedintelui suspendat in doua zile, ca acest lucru este posibil, rational, iar decizia apartine USL.

Liderul PDL Mihai Stanisoara a criticat, vineri, ideea USL de a organiza referendumul timp de doua-trei zile, dar si decizia MAE de a reduce numarul sectiilor de votare din strainatate, aratand ca acestea dovedesc ca USL doreste fraudarea referendumului.