Listele electorale vor fi finalizate pana la data de 24 iulie, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, precizand ca, in acest moment, exista 18.308.612 cetateni cu drept de vot, transmite Agerpres.

"In Romania, in acest moment, sunt 18.308.612 cetateni cu drept de vot. Din acesti 18 milioane nu stim cati dintre ei se afla fizic in Romania si cati sunt in strainatate. (...) In procesul electoral se utilizeaza CNP-ul. In Romania sunt atatia oameni care pana in 29 iulie implinesc 18 ani. In data de 24 (iulie - n.r.) incheiem aceasta lista. Pana in data de 24 toti sunt trecuti pe liste, toti cei care vor face 18 ani pana in 29 iulie, dar nu poti sa anticipezi cine va deceda pana in 29 iulie. Cei care vor deceda intre 24 iulie si 29 iulie raman pe listele electorale. Nu mai ai cum sa stergi din liste. Asta poate sa insemne o eroare de, nu stiu, o mie de persoane asumata", a explicat ministrul.

La randul sau, ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, a precizat ca sunt organizate, de catre MAE, 142 de sectii de votare pentru romanii din afara granitelor.

"Pe comunicarea pe care am avut-o de la Ministerul Afacerilor Externe, sunt 142 de sectii organizate de MAE si sunt opt sectii care sunt organizate cu MApN pentru cei care sunt pe teatrele de operatiuni, respectiv sapte sectii in Afganistan si o sectie in Kosovo", a precizat Dobre.

In contextul votului din strainatate, ministrul Ioan Rus a spus glumind ca, de aceasta data, se va putea desfasura "cu viteza lui Baconschi", facand referire la modul in care romanii ar fi votat in Franta la alegerile prezidentiale din 2009.

"De data aceasta se poate desfasura votul cu viteza lui Baconschi. Acum chiar se poate. Acum, Baconschi e valid, pentru ca nici dupa nume nu te uiti. Ca e Basescu, ca e Geoana, zici da sau nu. 'Da' sau 'nu' il ai in minte de acasa in mod normal", a afirmat Ioan Rus.