Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a declarat, vineri, ca daca Parlamentul decide modificarea organizarii referendumului, MAI este pregatit, indiferent ca este vorba de orele sau durata desfasurarii, precizand ca nu a participat la nicio discutie la conducerea USL pe aceasta tema, transmite Mediafax.

"Eu personal nu am participat la nicio discutie la conducerea USL in acest sens", a spus, vineri, Ioan Rus, raspunzand unei intrebari privind eventuale discutii referitoare la organizarea referendumului in decursul a doua zile.

Ioan Rus a precizat ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) "ia in calcul aplicarea intocmai a legii care guverneaza azi acest referendum", dar daca vor fi facute modificari legislative, institutia este pregatita.

"Daca legiuitorul, respectiv Parlamentul Romaniei, va modifica intr-un fel sau altul (organizarea referendumului - n.r), noi suntem pregatiti, indiferent ca este vorba de modificarea orelor de desfasurare sau a duratei referendumului. In acest moment suntem doar organizatori", a spus Ioan Rus.

Ministrul a adaugat ca, din punct de vedere organizatoric, la referendumul din 29 iulie vor fi respectati pasii facuti la celelalte alegeri organizate pana in prezent. Rus a precizat ca singurele lucruri noi sunt infiintarea unei comisii de transparenta si a unui TelVerde prin care cetatenii sa poata comunica mai usor eventualele nereguli, astfel incat referendumul pentru supendarea presedintelui Traian Basescu sa poata fi organizat legal si transparent.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, potrivit RFI, raspunzand unei intrebari legate de posibilitatea organizarii referendumului de demitere a presedintelui suspendat in doua zile, ca acest lucru este posibil, rational, iar decizia apartine USL.

Intrebat daca referendumul ar putea fi organizat in doua zile, Sarbu a raspuns: "E posibil, e rational, pana la urma, decizia ne apartine. Vom vedea, nu ne-am intalnit inca nici un for de conducere al USL-ului si nu vad ce ar fi aici neclar sau neconstitutional. E dreptul Parlamentului sa decida. El a decis data de 29, poate sa decida inca o zi, ca oamenii sa nu fie presati de timp, de imprejurari, e si caldura aceasta pe care o resimtim cu totii. Eu cred ca e rational si sanse pot fi, daca decizia va fi luata in sensul asta, lucrurile se pot aranja".

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a declarat, vineri, la sediul USL, ca nu s-a luat o decizie privind organizarea referendumului in decursul a doua zile, dar ca opinia generala este sa ramana o singura zi.

Ioan Rus: In ziua referendumului va fi o desfasurare de forte masiva, pentru a preveni turismul electoral

Ministrul Administratiei si Internelor a mai declarat vineri ca pentru "a scadea apetitul unora" de a face turism electoral, in ziua referendumului va fi o desfasurare de forte masiva, pentru a preveni votul dublu urmand sa fie organizate patrule in toata tara.

Ioan Rus a spus ca Autoritatea Electorala Permanenta va putea sa constate, timp de sase luni, orice fel de vot dublu.

"Pentru a scadea apetitul unora de a face asa ceva (turism electoral, n.r.), vom avea o desfasurare de forte masiva. Sigur ca, daca este nevoie sa facem acest lucru doua zile, ne vom adresa Guvernului motivat si pentru o suplimentare a bugetului, a precizat Ioan Rus.

Ministrul a mai spus ca oficialii din posturile de conducere ale Politiei "au fost rugati" sa isi limiteze concediile de odihna, la fel ca si prefectii si subprefectii.

Intrebat daca exista un ordin intern al MAI in acest sens, ministrul a spus ca nu este un ordin, ci o rugaminte.

Secretarul de stat Ioan Cabulea, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica, declara marti ca autoritatile vor intensifica actiunile de control prin filtre rutiere si feroviare, in ziua referendumului si inaintea acesteia, cu scopul de a preveni si descuraja turismul electoral.

"Avand in vedere ca la acest referendum (referitor la demiterea presedintelui - n.r.) se poate vota si pe liste suplimentare, (...) atat in ziua referendumului cat si premergator acestei zile vom intensifica activitatile de control trafic rutier, bineinteles si pe caile feroviare. Vom organiza controale gen filtru, pentru a descuraja turismul electoral", a spus Cabulea.

Secretarul de stat a precizat, cu acelasi prilej, ca Autoritatea Electorala Permanenta este cea care va verifica listele suplimentare unde cetatenii sunt trecuti si identificati cu cod numeric personal.

Totodata, Cabulea a amintit de pedeapsa privind votul multiplu. "Dupa cum stiti, aceste liste suplimentare vor fi verificate, pentru confruntare, in primele 60 de zile de la terminarea alegerilor", a mai spus secretarul de stat, care a amintit ca votul multiplu se pedepseste cu inchisoare.