￯Organizarea si desfasurarea referendumului trebuie sa fie pe deplin conforme cu cea mai recenta decizie a CCR in acest sens, arata ambasadorul american Mark Gitenstein intr-o declaratie transmisa presei. "Atat prim-ministrul, cat si presedintele interimar mi-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curtii Constitutionale", arata diplomatul american.

Mark Gitenstein apreciaza ca este corecta decizia premierului Pointa de a convoca sesiunea extraordinara a Parlamentului pentru ca referendumul din 29 iulie sa fie ini deplina conformitate cu cea mai recenta decizie a Curtii Constitutionale. "Sefii celor doua camere ale Parlamentului trebuie sa ia masuri imediate", crede ambasadorul.

"Primul ministrul are absoluta dreptate ca este inacceptabila desfasurarea unui referendum care pare in neconcordanta cu prevederile Constitutiei. Acest lucru ar provoca intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa.", argumenteaza Gitenstein.

Diplomatul american arata ca atat premierul, cat si presedintele in functie i-au repetat public ca se angajeaza sa respecte toate deciziile CCR. "Primul ministru Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitand Parlamentului sa actioneze. Sunt increzator ca presedintele interimar Crin Antonescu va face acelasi lucru semnand o lege a referendumului in concordanta cu hotararea Curtii Constitutionale imediat ce aceasta ajunge pe biroul sau.

Daca devine evident ca Parlamentul nu doreste sau nu se poate reuni si actiona imediat, atunci Guvernul ar trebui sa ia masurile care sunt de competenta sa pentru a se asigura ca organizarea si desfasurarea referendumului sunt in deplina concordanta cu recenta decizie a Curtii Constitutionale privind referendumul", isi incheie mesajul ambasadorul SUA la Bucuresti.