Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, marti, o pozitie prin care "face apel la responsabilitate din partea tuturor actorilor politici si vectorilor de opinie de a se abtine in a vehicula potentiale candidaturi sau propuneri de numire in functii", cum ar fi functiile de sef al DNA sau procuror general si considera inoportuna luarea unor decizii definitive in perioada de interimat prezidential, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit membricsm.ro, adoptarea unei astfel de pozitii s-a facut la propunerea judecatorilor Horatius Dumbrava, Cristi Danilet si Adrian Neacsu, iar in cadrul dezbaterilor procurorul George Balan ar fi declarat ca "ca nu se poate cere acest lucru, caci este un domeniu politic".

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, solicita, tuturor fortelor politice sa nu aduca atingere prin disputele lor politice, independentei justitiei, atribut fundamental al sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al CSM.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii face apel la responsabilitate din partea tuturor actorilor politici si vectorilor de opinie de a se abtine in a vehicula potentiale candidaturi sau propuneri de numire in functii cheie in justitie - cum sunt functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si cea de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Plenul apreciaza ca inoportuna luarea unor decizii definitive in perioada de provizorat institutional", se precizeaza in comunicat.

In plus, CSM subliniaza ca independenta justitiei presupune inclusiv executarea hotararilor judecatoresti. "Ca urmare, considera inacceptabil orice refuz, din partea oricarei entitati sau puteri a statului, de a pune in executare hotarari irevocabile, pronuntate de o instanta de judecata sau Decizii ale Curtii Constitutionale", se spune in comunicat.

Potrivit site-ului membricsm.ro, decizia Consiliului vine la propunerea judecatorilor Adrian Neacsu, Cristi Danilet, Horatius Dumbrava, in calitate de membri ai CSM. Cei trei membri au cerut emiterea de catre CSM a unei declaratii publice avand urmatorul cuprins:

1. CSM, in calitate de garant al independentei justitiei, solicita in mod ferm Parlamentului executarea de indata a hotararilor judecatoresti ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si a actelor emise de Agentia Nationala de Integritate ramase definitive conform dispozitiilor legale si care comporta consecinte juridice.

2. CSM, in calitate de garant al independentei justitiei, solicita o maxima retinere din partea factorilor politici in folosirea justitiei si independentei acesteia ca tema electorala.

3. CSM solicita ca in perioada de interimat la Presedintia Romaniei sa nu fie declansata procedura de numire definitiva in functia de procuror general al PICCJ si procuror-sef al DNA.

In cezul celui de-al treilea punct, cererea celor trei judecatori sustine ca "CSM are calitatea de gestionar al resurselor umane din sistemul juridic si este direct interesat de mentinerea unor standarde inalte pentru numirea magistratilor in functii cheie. Avand in vedere perioada de framantari politice care privesc chiar organele responsabile implicate in numirea procurorilor in functiile de conducere la PICCJ si DNA, consideram ca aceste proceduri trebuie sa se desfasoare in afara altei perioade decat cea de provizorat pe care o traverseaza institutii fundamentale ale statului".

Procurorul George Balan, in cadrul dezbaterilor: Nu se poate cere acest lucru, este un domeniu politic

Potrivit membricsm.ro, in cadrul dezbaterilor din plenul CSM pe punctul privind numirea noilor sefi la DNA si Parchetul general, judecatoarea Mona Pivniceru a sustinut ca nu e treaba CSM sa impuna cand sa fie numiti sefii Parchetelor.

Procurorul George Balan, anchetat de catre Procurorii DNA pentru ca si-ar fi negociat negociat cu premierul Victor Ponta functiile de procuror sef al DNA si de procuror general al Romaniei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, a declarat, in cadrul dezbaterilor ca nu se poate cere acest lucru pentru ca este un domeniu politic.

Vicepresedintele CSM, procurorul Oana Haineala a aratat ca, din contra, se poate decide de CSM, caci acesta e organismul care vegheaza asupra bunului mers la Ministerului Public si al justitiei in general, si al angajamentelor luate de organismele europene.