Primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS) releva ca numarul cetatenilor cu drept de vot se ridica in prezent la 15 milioane persoane, a declarat premierul Victor Ponta.

"Din punctul meu de vedere, este foarte bine sa vina 50% la vot. Avem o singura mare problema: noi nu suntem 18 milioane in acest moment. Conform primelor estimari, s-a redus populatia cu drept de vot cu trei milioane, deci cu drept de vot suntem 15 milioane.Cifra este pe baza unei ponderari, ca la sondaje de opinie, pe baza a ceea ce s-a inregistrat pana acum la INS", a spus Ponta la RTV, scrie Mediafax.

El a aratat ca in prezent nu sunt disponibile toate datele aferente ultimului recensamant. Premierul a precizat anterior ca va solicita presedintilor celor doua camere al Parlamentului sa coreleze Legea referendumului si Ordonanta de urgenta a Guvernului de modificare a acestei legi cu decizia Curtii Constitutionale privind participarea la scrutin a cel putin jumatate plus unu din alegatori.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Guvernul a transmis un comunicat in care anunta ca va respecta decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului, precizand totodata ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata de Curte.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat insa pentru Mediafax ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern, si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.