Bitdefender, liderul pietei locale de solutii antivirus, informeaza ca luni 9 iulie, mii de calculatoare ar putea ramane fara internet ca efect al infectarii cu virusul DNS Changer. Pentru a evita intreruperile utilizatorii pot folosi aplicatia gratuita DNS Changer Detector care elimina efectele familiei de virusi, scrie faravirusi.com.

Troianul DNS Changer directioneaza calculatoarele infectate catre website-uri false, care au fost create special de infractori cibernetici, in scopul unor escrocherii, prin modificarea setarilor DNS ale calculatoarelor pe care se instaleaza. (DNS - Domain Name System - este un sistem de distribuire a numelor pentru calculatoarele conectate intr-o retea)

In noiembrie anul trecut, initiatorii atacului au fost arestati de FBI, iar controlul asupra serverelor a fost preluat de catre autoritati. Intrucat modificarile in sistemul DNS au un impact foarte mare asupra conectarii calculatoarelor la internet, FBI a substituit serverele periculoase cu unele valide pentru a nu inrerupe automat legaturile la internet a sute de mii de calculatoare infectate.

Totul se va incheia insa pe 9 iulie cand autoritatile vor scoate din circuit serverele substitut, iar acest lucru va face aproape imposibil accesul la internet al utilizatorilor obisnuiti ale caror setari DNS au fost afectate de virus.

Aplicatia gratuita DNS Changer Detector, dezvoltata de Bitdefender, evalueaza setarile DNS si atentioneaza utilizatorul daca sunt identificate setarile false. Pentru a verifica daca un calculator a fost infectat cu acest virus si pentru a reface sistemul descarcati si rulati pe calculator DNS Changer Detector