Anchetatorii au stabilit ca pilotul care a murit, sambata seara, dupa ce s-a prabusit cu deltaplanul in judetul Arad nu detinea licenta de zbor, aparatul nu era inmatriculat, iar concluziile preliminare sunt ca barbatul a facut o eroare de pilotaj, transmite Mediafax.

Potrivit procurorului care investigheaza cazul, Cristian Lazar, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, "cauza cea mai probabila a producerii accidentului aviatic este eroarea de pilotaj".

"Din primele investigatii rezulta ca pilotul nu avea licenta de zbor pentru acest tip de aparat si nici nu inmatriculase acest motodeltaplan la Aeroclubul Romaniei, conform procedurilor", a declarat procurorul Lazar.

El a spus ca pilotul mort contactase, zilele trecute, personal calificat din cadrul Aeroclubului Arad pentru a invata sa piloteze deltaplanul, un model nou pe care l-a achizitionat recent.

"Se pare ca a comis erorile de pilotaj in timp ce incerca sa invete singur manevrarea aparatului. A pierdut controlul motodeltaplanului si s-a prabusit de la o inaltime de aproximativ 50 de metri", a declarat procurorul.

Anchetatorii au vorbit cu martori ai accidentului aviatic, intre care turisti polonezi, unul fiind chiar pilot.

Primarul orasului Chisineu-Cris, Gheorghe Burdan, declara, sambata seara, ca pilotul mort ii era ruda si ca acesta avea o experienta de zece ani de zbor cu deltaplanul, de cand si-a cumparat un astfel de aparat de zbor motorizat.

Primarul declara ca pilotul detinea autorizatiile necesare, inclusiv de la Primarie si de la Autoritatea Aeronautica, si ca martorii i-au spus ca motorul deltapalnului s-a oprit in aer, la o distanta de cativa zeci de metri de sol.

Referitor la declaratiile anchetatorilor potrivit carora pilotul nu avea licenta de zbor si aparatul nu era inmatriculat, edilul a declarat, duminica dupa-amiaza, ca, din punctul de vedere al Primariei, pilotul era in legalitate.

"Noi i-am eliberat toate documentele legale, ca prima etapa spre obtinerea autorizarilor de la Bucuresti. Avea experienta de zbor doar ca si-a cumparat un deltaplan nou si pe acesta nu stia sa-l piloteze. Vechiul deltaplan detinut era inmatriculat", a spus primarul.

Un deltaplan s-a prabusit, sambata seara, pe un camp de langa orasul aradean Chisineu-Cris, la cateva sute de metri de la iesirea din oras spre Oradea, chiar langa sediul unei companii.

Martorii au sunat la Serviciul unic de urgenta 112, iar o unitate SMURD si un echipaj de descarcerare s-au deplasat la fata locului.

Medicii sositi au incercat aproape o ora sa-l resusciteze pe barbat, fara succes insa.

Pilotul se numea Ioan Adoc, avea 50 de ani si detinea inclusiv un aerodrom privat langa orasul Chisineu-Cris.

Localnicii au spus ca barbatul efectua un zbor de agrement, fiind o activitate obisnuita la sfarsit de saptamana pentru acesta.