Doar 30,25% dintre absolventii de liceu din Harghita au promovat bacalaureatul, dupa ce anul acesta s-au introdus camerele de supraveghere. Anul trecut, fara camere, rata de promovabilitate fusese 67,41% dupa contestatii - adica cea mai mare rata din toata tara. Cei mai multi elevi, adica 45%, au picat examenul la limba romana, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Harghita, inspectorul Bartolf Hedvig.

Bartolf Hedvig a mai spus ca pentru prima data exista licee unde promovabilitatea este zero, dar si multe unde sub zece la suta dintre elevi au reusit sa obtina medie de trecere.

Potrivit sursei citate, la Grupul Scolar Ditrau, Grupul Scolar Joseni si Liceul din Zetea nici un elev nu a reusit sa promoveze examenul de bacalaureat.

"Nu e suficient sa ai doar elevi harnici si profesori care sa-i pregateasca foarte bine. Exista si alti factori care stau la baza rezultatelor modeste, cum ar fi programa scolara foarte incarcata, mai ales la liceele tehnologice unde s-au inregistrat cele mai mici procente de promovabilitate", a spus inspectorul Bartolf Hedvig. Ea a precizat, insa, ca elevii mai au sanse la sesiunea din toamna, mai ales cei care au picat la o singura disciplina si au timp sa invete.

In 2011, elevii din Harghita au obtinut, la bacalaureat, cel mai mare procent de promovare din tara, acesta fiind de 67,41%, dupa contestatii.

Inspectoratul Scolar Harghita a fost criticat atunci in presa centrala pentru ca nu a luat decizia instalarii de camere de luat vederi la bacalaureat, existand suspiciuni ca procentul mare de promovabilitate are legatura directa cu lipsa monitorizarii video.