Traian Basescu a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea cu privire la denumirea asociatiilor si fundatiilor

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 6 iulie 2012, 17:55 Actualitate | Esenţial

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Administratia Prezidentiala informeaza vineri, printr-un comunicat de presa publicat vineri pe site-ul institutiei, "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a trimis vineri, 6 iulie a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii."

Motivele cererii de reexaminare:

1. Prin alineatul (3¹) al Art. 7 din Legea nr. 26/2000 se stipuleaza ca este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice. Printre exemplele de sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze aceasta confuzie, noua lege introduce urmatoarele: "politie", "jandarmerie", "protectia consumatorilor".

Totodata, legea trimisa la promulgare precizeaza la alin. (3²) ca pentru inscrierea unei asociatii folosind in denumirea sa cuvantul "academie" este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.

Mai mult, la alin. (3³)se prevede ca se interzice ca denumirea asociatiei sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: "Barou", "Camera", "Uniune", "Institut", "Consiliu", precum si altele asemenea. Aceste interdictii se aplica in mod corespunzator si la federatii.

La Art. II al legii aflate la promulgare se stipuleaza ca asociatiile, fundatiile si federatiile legal constituite la data intrarii in vigoare a prezentei legi au obligatia ca in 6 luni sa-si modifice denumirea astfel incat sa fie in acord cu noile prevederi.

2. Consideram ca nu este oportuna o asemenea reglementare, fiind de natura sa aduca atingere securitatii juridice prin obligatia, prevazuta la Art. II, de a efectua modificarea denumirii asociatiilor, fundatiilor si federatiilor deja infiintate, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi, astfel incat sa fie in acord cu noile interdictii. Apreciem ca asociatiile si fundatiile care exista si sunt parte a societatii civile romanesti, prin aceasta modificare, vor suferi prejudicii din cauza confuziei care se va crea cu privire la noua lor denumire, iar posibila redenumire nu ar mai avea acelasi impact si efect prin actiunile pe care le desfasoara.

3. O asemenea obligatie in sarcina unor entitati legal constituite la data intrarii in vigoare a acestei legi ar avea semnificatia unei norme retroactive, denumirea lor fiind in acord cu lege de la data infiintarii lor.

4. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acesteia.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

2177 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Q (Vineri, 6 iulie 2012, 19:06)

    sisipisi [utilizator]

    Si daca vine un ong cu cererea de titlu: Grupul Electiv al Presedintilor Suspendati?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri