Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, a fost publicata in Monitorul Oficial joi seara, la circa doua ore dupa avizul Executivului, anunta Mediafax.

Potrivit actului normativ, "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum".

A fost modificat astfel art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, care prevedea ca "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale", prin derogare de la art. 5 alin. (2) care prevedea ca "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale".

De asemenea, ordonanta de urgenta scoate sintagma "la nivelul tarii" legata de voturile exprimate, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, anuntand anterior ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani aflati in strainatate nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

"Guvernul si majoritatea parlamentara considera ca prin textul de lege in vigoare, care a fost modificat acum doua luni, la initiativa unor parlamentari PDL, se aduc atingeri grave drepturilor cetatenesti prevazute de de articolul 16 din Constitutie. Se creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane. De asemenea, prin ordonanta aprobata azi se mai elimina o alta discriminare prevazuta in lege, care impiedica romanii din strainatate sa isi exercite dreptul constitutional de a se exprima prin vot", a explicat Dusa, potrivit Agerpres.

El a mai spus ca PDL a operat modificari pe aceasta lege astfel incat "un referendum sa nu poata fi validat niciodata in Romania".

"Noi, prin aceasta ordonanta de urgenta, am pus de acord legea cu decizia Curtii nr. 420, adica referendumul se valideaza cu majoritatea simpla a voturilor valabil exprimate", a adaugat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

Intrebat de ce Guvernul modifica prin ordonanta de urgenta o lege care este contestata la Curtea Constitutionala, Dusa si-a exprimat indoiala ca aceasta institutie se va pronunta "in timp util".

"Urgenta este motivata si de faptul ca, probabil de poimaine, trebuie sa incepem calendarul pentru organizarea referendumului si consideram ca acest proiect de lege aprobat de PDL sa nu creeze discriminari pozitive", a mai spus Mircea Dusa.

Intrebat de ce Guvernul nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum si in cazul primarilor, care nu pot fi demisi decat printr-un referendum la care iau parte cel putin jumatate plus unu din cetatenii respectivelor localitati, Dusa a precizat ca Guvernul va afectua aceasta modificare prin lege, deoarece nu este o urgenta.

"O s-o facem prin lege, nu exista acum o urgenta legata de roganizarea unui referendum local", a precizat Dusa.

Acesta a mai aratat ca, in lipsa datelor finale ale ultimului recensamant al populatiei, la un eventual referendum se vor folosi listele electorale actuale.

OUG care modifica Legea referendumului prevede totodata ca, in termen de cinci zile de la data stabilirii referendumului, se infiinteaza, dupa caz, Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscriptie, oficii electorale, birouri electorale ale sectiilor de votare, dar si biroul electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii.

Actul normativ precizeaza ca hotararile BEC sunt aduse la cunostinta in sedinta publica, sunt obligatorii pentru toate autoritatile, institutiile publice, birourile electorale, precum si pentru toate organismele cu atributii in materia referendumului, la data aducerii la cunostinta in sedinta publica.

Hotararile BEC se publica in Monitorul Oficial.

In cazul referendumului national, birourile electorale de circumscriptie ale judetelor si al municipiului Bucuresti, oficiile electorale si biroul electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii se compun dintr-un presedinte si cel mult sase delegati ai partidelor politice reprezentate in Parlament.