Premierul Victor Ponta a anuntat joi seara, dupa sedinta de Guvern, ca il va avea drept consilier pe probleme strategice si de securitate pe generalul in retragere Wesley Clark. Clark este membru in Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petroliera unde Soros a cumparat 20% din actiuni prin intermediul fondului sau de investitii Quantum Partners LP.

Wesley ClarkFoto: United States Army

Potrivit site-ului oficial, compania in conducerea carei ase afla Wesley Clark are operatiuni in domeniul gazelor de sist in Polonia.

"Am reusit sa conving o mare personalitate internationala, dl general Wesley Clark, sa accepte o pozitie de foarte mare nevoie, de special adviser, deci consilier special pe probleme strategice, pe probleme de securitate si pe probleme de strategii economice", a declarat Victor Ponta.

Premierul a mentionat ca joi a avut cu noul sau consilier o prima intalnire si o prima discutie "pe teme de investitii si despre potentialul Romaniei in zona energiei si in zona agriculturii".

Generalul american in rezerva Wesley Clark a fost comandantul fortelor NATO in timpul razboiului din Kosovo. El a fost protagonistul unui episod extrem de tensionat, cand comandantul fortelor britanice de sub comanda NATO a refuzat sa deschida focul impotriva fortelor ruse masate in Aeroportul din Pristina, asa cum ordonase gen. Wesley Clark. "Nu am de gand sa pornesc al treilea razboi mondial", ar fi spus comandantul britanic (sursa). Clark a fost indepartat din functia de comandant NATO inainte de sfarsitul mandatului.