Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii, care prevede "vanatoarea rational reglementata" in Delta Dunarii si pescuitul pentru consum propriu al rezidentilor.

Intr-un comunicat transmis joi, Administratia Prezidentiala informeaza ca "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a trimis joi, 5 iulie a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei "Delta Dunarii".

Motivul cererii este urmatorul:

Legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare aprobarea cu modificari si completari a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei "Delta Dunarii".

La Art. I pct. 2.6 Legea de aprobare a OUG nr. 127/2010 prevede introducerea "vanatorii rational reglementata" printre activitatile care se pot desfasura pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii". De asemenea, potrivit Art. I pct. 2.9, prevederea conform careia "desfasurarea activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei" constituie contraventie, este abrogata. Drept consecinta, vanatoarea in rezervatie este dezincriminata, aceasta nemaifiind o fapta care sa constituie contraventie.

Consideram ca o asemenea practica, fara o reglementare si limitare stricta, poate avea drept consecinta punerea in pericol a existentei speciilor si a habitatelor protejate. De aceea, solicitam revenirea la textul initial de sanctionare a desfasurarii activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei "Delta Dunarii".

In 19 iunie, Camera Deputatilor a adoptat o Ordonanta de urgenta care permite "vanatoarea rational reglementata" in Delta Dunarii si pescuitul pentru consum propriu al rezidentilor. Actul normativ a fost votat in plenul Camerei Deputatilor cu 177 de voturi "pentru", 62 de voturi "impotriva" si 20 de abtineri.

Ordonanta de Urgenta 127/2010, care reglementeaza masuri economico-sociale in Delta Dunarii si care a fost votata de Camera Deputatilor, a fost aprobata de Guvern intr-o alta forma, vanatoarea nefiind permisa. Amendamentele privind vanatoarea si pescuitul au fost introduse la nivelul Comisiilor de Agricultura si Administratie Publica, deputatul PDL, Vasile Gherasim, fiind initiatorul celui privind "vanatoarea rational reglementata".

In ceea ce priveste pescuitul, li se da acest drept persoanelor fizice cu domiciliul in rezervatia biosfera Delta Dunarii, pentru consumul familial, pescuitul urmand sa se faca cu unelte proprii constand in: "lansete, undite si maximum doua vintire". Pescuitul va fi permis rezidentilor in baza unui permis nominal, obtinut cu titlu gratuit de la administratia Deltei Dunarii.

Proiectul de lege a fost transmis sefului statului spre promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

Premierul Victor Ponta a sustinut atunci ca Ordonanta nu a trecut, intorcandu-se la comisiile de specialitate. "Opinia mea politica era de a nu permite vanatoarea in Delta Dunarii. Sunt si parlamentari care probabil nu sunt foarte disciplinati la vot. Ma voi opune prin toate mijloacele politice si juridice vanatorii in Delta. Eu am depus un proiect pentru interzicerea vanatorii in toata tara, din pacate nu am reusit sa il trec", a spus Victor Ponta.

Ulterior, in 30 iunie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca a emis un ordin de ministru care prevede interzicerea vanatorii in Delta Dunarii, "exceptie facand animalele daunatoare, care prin inmultire excesiva pot duce la dezechilibre ecologice majore".