Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) informeaza ca Ministerul Justitiei a comunicat decizia de retragere a sesizarii privind incompatibilitatea judecatoarei Iulia Motoc. "Cu adresa nr. 65280 din 5 iulie 2012, Ministerul Justitiei a adus la cunostinta Curtii Constitutionale, decizia de retragere a sesizarii prin care semnala situatia de incompatibilitate a doamnei judecator Iulia Antoanella Motoc", se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi si citat de Agerpres.

In 28 iunie, Titus Corlatean a sesizat Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la posibila situatie de incompatibilitate in care s-ar afla judecatoarea Iulia Motoc de la CCR.

In sesizarea trimisa ANI, Titus Corlatean arata ca, potrivit CV-ului, declaratiilor de avere si de interese, precum si altor informatii publice, Iulia Motoc face parte si din urmatoarele structuri: expert in cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administratie al Agentiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene si membru al Comitetului Consultativ al Conventiei-cadru privind protectia minoritatilor nationale.

De asemenea, ministrul sustine ca, in conformitate cu regulamentele organizatiilor internationale mentionate, membrii organismelor mentionate sunt beneficiarii unor drepturi banesti (diurna, cheltuieli de deplasare), dupa cum urmeaza: activitatea in sistem ONU - 400-450 USD pentru fiecare zi de participare; Consiliul de Administratie al Agentiei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - 173 euro pentru fiecare zi de participare; Comitetul Consultativ al Conventiei-cadru privind Protectia Minoritatilor Nationale - 175 euro pentru fiecare zi de participare.

Titus Corlatean precizeaza ca, potrivit dispozitiilor art. 144 din Constitutia Romaniei si a art.61 alin.(4) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, 'functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior'.

In plus, potrivit art.110 din Capitolul V - 'Reglementari privind magistratii' din Legea nr.161/2003, 'dispozitiile art.101 - 104, 107 si 109 (cele referitoare la: incompatibilitati, interdictii, obligatia de a sesiza orice ingerinta in activitate, posibilitatea participarii la unele activitati) se aplica in mod corespunzator si judecatorilor Curtii Constitutionale'.

Anterior, ANI a transmis, printr-un comunicat de presa, ca judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) Augustin Zegrean si Iulia Motoc nu se afla in stare de incompatibilitate sau conflicte de interese.

Precizarea a venit dupa ce Titus Corlatean i-a acuzat pe cei doi judecatori, in cadrul unei emisiuni televizate, ca se afla in stare de incompatibilitate, deoarece au angajamente cu alte institutii.

"Domnul judecator Augustin Zegrean si doamna judecator Iulia Motoc nu se afla in nicio situatie prevazuta de Legea 176/2010, referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese sau la existenta unor diferente semnificative nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate. Precizam faptul ca pe rolul Agentiei Nationale de Integritate nu exista niciun dosar de evaluare in curs, referitor la domnul judecator Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecator Iulia Motoc", se arata in comunicatul ANI.